Slyšení Comeyho přineslo kromě odpovědí i nové otázky

Washington - Ostře sledované a dnes hojně komentované čtvrteční slyšení bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho v Senátu odhalilo dvě důležité okolnosti, které mohou být předmětem dalšího vyšetřování. Shodují se na tom dnes americká média. Comey přiznal únik informací do médií, což může vyvolat jeho postih. Naznačil rovněž, že za rozhodnutím ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse vzdát se účasti na vyšetřování ruského skandálu mohou být i jiné okolnosti, než bylo oznámeno.

Comey si při klíčovém únorovém rozhovoru s prezidentem Donaldem Trumpem o vyšetřování ruského vlivu na americké volby činil poznámky, jejichž obsah se později ocitl v tisku. "Usoudil jsem, že je zapotřebí to dostat do veřejného prostoru. Požádal jsem přítele, aby obsah poznámek předal novináři. Udělal jsem to, abych urychlil jmenování zvláštního vyšetřovatele," řekl ve čtvrtek Comey senátorům. Vyšetřovatel Robert Mueller byl později skutečně jmenován.

Přítelem byl podle agentury AP profesor Kolumbijské univerzity Daniel Richman, který část poznámek předal listu The New York Times. Ten následně oznámil, že Trump Comeyho vyzval, aby zastavil vyšetřování tehdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna kvůli jeho utajovaným ruským vazbám.

Na Comeyho prohlášení o úniku do médií reagoval Trumpův právník Marc Kasowitz obviněním, že bývalý šéf FBI jednostranně, tajně a neoprávněně vyzradil tisku obsah soukromé rozmluvy s prezidentem. Comey tvrdí, že obsah rozhovoru tajný nebyl, právní experti se na stanovisku neshodnou. Podle experta Jonathana Turleyho skutečně mohl být Comeyho skutek trestným činem.

Další otevřenou otázkou je podle serveru Politico čtvrteční zmínka Jamese Comeyho o ministru spravedlnosti Sessionsovi, který se vzdal podílu na vyšetřování ruské aféry s odkazem na možný střet zájmů. Aktivně se totiž během volební kampaně podílel na práci Trumpova volebního štábu, který je z kontaktů s Moskvou obviňován. Stýkal se rovněž s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, aniž to náležitě oznámil.

Comey při čtvrtečním slyšení řekl, že jsou mu známy důvody, proč se Sessions účasti na vyšetřování vzdal. Není však prý oprávněn o nich veřejně hovořit a navíc neví, zda ministr svůj slib neporušil. To podle AP naznačuje, že s chováním Sessionse, blízkého Trumpova spojence, mohou být spojeny ještě jiné, dosud neznámé nesrovnalosti.

Demokraté v Senátu dali už ve čtvrtek najevo, že objasnění této okolnosti je pro ně prioritou a budou se jím intenzivně zabývat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti prohlásil, že za Sessionsovým rozhodnutím není nic jiného, než jeho účast v Trumpově volebním štábu.

Související

Více souvisejících

Donald Trump James Comey (FBI) USA (Spojené státy americké) Jeff Sessions Rusko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Volby v Katalánsku: Stoupenci nezávislosti ztrácejí většinu v parlamentu

Podle téměř kompletního sečtení hlasovacích lístků v nedělních volbách v severovýchodním Katalánsku je pravděpodobné, že separatistické strany přijdou o moc, kterou si udržovaly deset let. Nejvíce hlasů se očekává v prounijní Socialistické straně.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy