USA mají zvláštního diplomata pro Ukrajinu, dříve působil v NATO

Washington - Ministr zahraničí USA Rex Tillerson dnes jmenoval Kurta Volkera zvláštním americkým představitelem pro Ukrajinu. Volker v minulosti působil jako velvyslanec Spojených států v NATO.

Funkce zvláštního představitele pro Ukrajinu je v americké diplomacii nová, v Rusku je v obdobném postavení od konce roku 2015 zvláštní zmocněnec Kremlu Boris Gryzlov. Nejvýše postaveným politikem odpovědným za ukrajinskou politiku Moskvy je Putinův poradce Vladislav Surkov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodnutí Washingtonu přivítal. "Je to významný a správně načasovaný krok ve snaze o ukončení ruské agrese a obnovení územní celistvosti Ukrajiny, a to včetně Krymu," uvedl Porošenko na twitteru.

Volker bude koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu "vyvolaného ruskou invazí na Krym a později na východ Ukrajiny". Volker podle ministerstva zahraničí USA bude Tillersona doprovázet v neděli do Kyjeva a bude rovněž odpovědný za prosazování amerických zájmů vyplývajících z minského mírového procesu, který má krizi na Donbasu vyřešit politickou cestou.

Jmenování Volkera bylo oznámeno krátce po zahájení hamburského summitu skupiny G20, jehož se účastní prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

O řešení donbaské krize se dlouhodobě snaží takzvaná normandská skupina složená z Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Spojené státy jejím účastníkem nejsou. Ukrajinu jako oběť konfliktu s Ruskem však Washington diplomaticky a částečně i vojensky podporuje.

Volker je zkušený diplomat považovaný za znalce evropských poměrů. Pracoval i v Bílém domě, v současné době působí na Arizonské státní univerzitě. Podle amerických médií se myšlenka zřídit post zvláštního amerického představitele zrodila už letos na jaře. Podle internetového serveru Buzzfeed by měl být Volkerovým vyjednávacím partnerem v Rusku přímo Surkov. Jmenování zmocněnce USA pro Ukrajinu podpořila německá kancléřka Angela Merkelová.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.
Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v doprovodu prezidenta Donalda Trumpa

Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN vydává paměti, kniha zřejmě vyvolá rozruch

Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, vydává paměti. Tvrdí v nich například, že dva vysoce postavení američtí činitelé, kterých se současný šéf Bílého domu nakonec zbavil, ji vyzývali, aby se s nimi postavila proti některým prezidentovým politickým rozhodnutím. Z knihy, která vyjde v úterý, cituje agentura AP.

Více souvisejících

Rex Tillerson Kurt Volker USA (Spojené státy americké) Ukrajina diplomacie Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy