Trump chce vyhodit ministra spravedlnosti, vmetl mu zločiny Clintonové

Washington - Dle informací listu The Washington Post americký prezident Donald Trump řeší v soukromém okruhu svých poradců možnost odchodu ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Zdroje citované deníkem tvrdí, že otázka Sessionsova osudu je aktuální v posledních dnech, kdy Trump opakovaně a často veřejně vyjadřuje pocit zmaru nad ministrem spravedlnosti, který je zároveň i nejvyšším žalobcem.

Někteří Trumpovi spolupracovníci vnímají zvažovaný odchod Sessionse jako možnou součást strategie k odvolání zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá kauzu ruské role během loňských prezidentských voleb v USA. Mueller se věnuje i vazbám Trumpova štábu a jeho rodiny s Moskvou, takový směr vyšetřování prezident tvrdě kritizuje a označuje to za hon na čarodějnice.

Trump před týdnem v rozhovoru s listem The New York Times prohlásil, že kdyby věděl, že se Sessions vzdá formálního dohledu nad vyšetřováním ruské kauzy, vybral by si na tento vládní post někoho jiného.

V pondělí si na twitteru Trump položil otázku, proč Sessions, který je podle prezidenta pod tlakem ze všech stran, nevěnuje pozornost "zločinům a ruským vazbám křivácké Hillary (Clintonové)".

Na ministra spravedlnosti zaútočil i dnes. "Nejvyšší žalobce Jeff Sessions zaujal vůči zločinům Hillary Clintonové a únikům tajných informací VELICE slabou pozici," napsal na twitteru. V dalším dnešním tweetu pak jako problém označil to, že vyšetřování neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky má na starosti úřadující šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Andrew McCabe. "Dostal pro manželku 700.000 dolarů od H (Hillary)!" tvrdí Trump.

Prezident tak naráží na fakt, že guvernér státu Virginie Terry McAuliffe, blízký spojenec Clintonové, pomohl získat McCabeově manželce Jill zmíněnou sumu na její kampaň v roce 2015, kdy se neúspěšně ucházela o křeslo ve virginském Senátu.

Trump rovněž osočil Sessionse, že nevyšetřuje blíže neupřesněné ukrajinské snahy sabotovat jeho prezidentskou kampaň s cílem podpořit Clintonovou. Ukrajinské velvyslanectví ve Washingtonu vzápětí Trumpovo nařčení ze sabotáže a podpory Trumpovy soupeřky odmítlo. "Zodpovědně prohlašujeme, že ukrajinská vláda nepomáhala žádnému kandidátovi v loňských volbách a jsme vděčni USA za to, že obě strany podporují Ukrajinu," napsal ambasáda na twitteru.

Ruská agentura Interfax poznamenala, že jakkoli Kyjev oficiálně hlásal v americké kampani neutralitu, o ukrajinské snaze pomoci Clintonové s hledáním kompromitujícího materiálu na Trumpa a šéfa jeho kampaně Paula Manaforta psal před časem server Politico.

Sessions, který patřil k Trumpovým oblíbencům, upadl v nemilost, když se v březnu kvůli možnému střetu zájmů zřekl jakékoli účasti na vyšetřování možného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Sessionsovy pravomoci tak v této kauze formálně převzal jeho náměstek Rod Rosenstein, který k Trumpově nelibosti jmenoval Muellera zvláštním vyšetřovatelem.

Související

Jeff Sessions

Trump se znovu opřel do svého někdejšího ministra Sessionse

Americký prezident Donald Trump dnes po dlouhé době opět zkritizoval svého někdejšího ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Učinil tak v reakci na Sessionsovu snahu o návrat do Senátu. Prezident se do někdejšího člena své vlády často opíral a nakonec jej vyzval k rezignaci především kvůli jeho rozhodnutí vzdát se dohledu nad vyšetřováním ruských zásahů do kampaně před americkými prezidentskými volbami z roku 2016, napsala agentura AP.

Více souvisejících

Jeff Sessions Donald Trump USA (Spojené státy americké) Robert Mueller (exšéf FBI) Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 27 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Migrační pakt nestačí. EU unie nedosáhla v otázce migrace dostačujícího pokroku, varuje Fiala

Premiér Petr Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku a stojí teprve v polovině cesty. Migrační pakt v pondělí před plánovaným setkáním s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou označil za nedostatečný krok.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy