Rasismus je zlo. Trump odsoudil bělošské extremisty

Washington - Po intenzivním veřejném nátlaku veřejnosti i politiků z řad opozičních demokratů a vládních republikánů dnes americký prezident Donald Trump ostře odsoudil bělošské extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Slíbil také, že federální bezpečnostní složky budou mít dostatek peněz na obranu a ochranu amerických občanů.

Pachatelé rasistických útoků budou podle Trumpa postaveni před soud. Zdůraznil také, že nenávist a bigotnost nemají ve Spojených státech žádné místo.

„Rasismus je zlo a ti, kteří způsobují násilí v jeho jménu, jsou zločinci, stejně jako Ku Klux Klan, neonacisté, zastánci bělošské nadvlády a další nenávistné skupiny, které odporují všemu, co je nám Američanům drahé," prohlásil Trump.

Šéf Bílého domu čelil ostré kritice za to, že v první reakci označil za viníky nepokojů „mnoho stran" a neukázal prstem přímo na bělošské radikály, ačkoli to učinilo mnoho republikánských zákonodárců a také činitelé v samotném Bílém domě.

Násilí dnes odsoudila také OSN. „Jsme proti rasismu a bigotnosti," řekl její mluvčí Farhán Hak z Pákistánu. „Domníváme se, že v našich společnostech nesmí existovat místo pro násilný rasismus, antisemitismus, xenofobii a diskriminaci, které jsme viděli v posledních dnech v Charlottesville ve Virginii," dodal.

Během demonstrací v Charlottesville najel 20letý neonacista autem do davu odpůrců bělošských radikálů, zabil jednu ženu a dvě desítky osob zranil.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Nepokoje v americké Virginii USA (Spojené státy americké) Násilí rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy