Bývalí povstalci z FARC zakládají politickou stranu, na sjezdu budou volit předsedu

Bogotá - V kolumbijské Bogotě zakládá skupina asi 1500 bývalých povstalců z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) svou politickou stranu, která ponese stejnou zkratku. Na sjezdu nové strany, která by se měla jmenovat Revoluční alternativní síla Kolumbie také poprvé zazněla veřejně v Bogotě hymna bývalých povstalců a poté národní hymna Kolumbie.

V úvodní den ustavujícího sjezdu, který začal v neděli a potrvá do pátku, prohlásil dosavadní lídr FARC Rodrigo Londoňo, zvaný Timochenko, že členové nové strany se nehodlají vzdálit od svých ideologických kořenů. Informoval o tom dnes deník El País.

„Od tohoto dne se z nás stává nová, výhradně politická organizace, která bude provozovat činnost legálním způsobem. To ale neznamená, že se vzdálíme od svých ideologických základů," prohlásil v neděli na sjezdu Londoňo. Nová organizace prý zůstane tak revoluční, jako byla v době svého vzniku v roce 1964.

Muž číslo dvě bývalých povstalců Iván Márquez upozornil, že nebude lehké dojít smíření. Připomněl, že FARC se už lidem postiženým konfliktem trvajícím půl století omluvily. "Už je to minulost, už nejsme nepřátelé," řekl také Márquez.

Do pátku mají účastníci sjezdu projednat stanovy a principy nové strany, která má mít podle loňské mírové dohody po volbách v příštím roce zajištěno pět křesel v Senátu a pět ve Sněmovně. Ustavující sjezd má také zvolit jejího předsedu. Podle kolumbijského tisku se o tuto funkci uchází 18 kandidátů. Na kongres se akreditovalo zhruba 400 novinářů a na bezpečnost účastníků dohlíží 1400 policistů.

Povstalci z FARC uzavřeli mírovou dohodu s kolumbijskou vládou loni na podzim po půlstoletí bojů, které si vyžádaly přes 200.000 obětí. V polovině tohoto měsíce prezident Juan Manuel Santos oznámil jejich definitivní odzbrojení. Od toho data také formálně přestali být povstalci.

Pro účely odzbrojení FARC bylo v Kolumbii vytvořeno 26 tranzitních zón. Do nich se přesunuli všichni povstalci, kromě těch, kteří jsou ve vězení, a pod dohledem mise OSN předávali zbraně. Tyto zóny se v polovině srpna oficiálně změnily na takzvané Prostory pro integraci a vzdělávání, v nichž mají obyvatelé regionu s bývalými povstalci pracovat na komunitních projektech a zapojení asi 10.000 bývalých členů FARC do civilního života.

Související

zbraně

Masakr z doby války s FARC: V Kolumbii našli hrob, bylo v něm 50 těl

Kolumbijské úřady o víkendu informovaly o nálezu hromadného hrobu, v němž se podle nich nachází ostatky více než 50 civilistů, které zřejmě zastřelili příslušníci kolumbijských vládních jednotek během boje s levicovou gerilou FARC a vydávali je za povstalce. Informovala o tom místní média. Podle rozhlasu Caracol byl hrob nalezen u města Dabeiba na západě Kolumbie.

Více souvisejících

FARC Kolumbie

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy