Bojují za záchranu života. Mnohdy ale ochránci zvířata neúmyslně zabíjejí

Ochrana zvířat je poměrně moderním trendem. A mnoho lidí se k němu připojuje z lásky ke zvířatům, která je pochopitelná. Někdy však nevědí, do čeho přesně jdou...a někdy ochránci zvířatům spíše ubližují.

Moderní snahy o ochranu zvířecích práv pravděpodobně vznikly na začátku 19. století ve Velké Británii. Nyní se však tito aktivisté dostávají do popředí a jsou se svými protesty čím dál hlasitější. Existují mnohé organizace na ochranu zvířat, ať už se jedná o všeobecnou organizaci Green Peace nebo uskupení pro zvířata PETA.

Existuje mnoho druhů. Někteří odsuzují lidi, kteří si dopřejí maso, jiným vadí i vejce nebo mléko. A ačkoliv má každý nárok na svůj názor, někdy jsou jejich metody diskutabilní. A někdy se ochránci v samé snaze chránit postarají spíše o to, že zvíře trpí.

Stříhání ovcí

People for the Ethical Treatment of Animals, jinak také PETA, vydala video, kde natočila několik nehumánních střihačů ovcí a prohlásila o nich, že stříhání ovcí je týrání. Ve skutečnosti ke zranění ovcí dochází jen málokdy a je způsobeno náhodou a rozhodně se nejedná o kruté zacházení.

Ve skutečnosti domestikované ovce stříhání potřebují. Samy se vlny nedokážou zbavit, a pokud je nikdo neostříhá, hrozí jim zdravotní problémy. Navíc se mohou za vlnu zachytit, ve vlně se jim zachytává trus a moč, což láká parazity.

Jednou se ovce se jménem Chris ztratila a několik let žila v přírodě. Na Chrisovi se nahromadilo celých 40 kilogramů vlny. Díky tomu přišel o část zraku, jeho kopyta byla navždy postižena a kvůli moči usazené ve vlně měl problémy s kůží.

Bohužel něco podobného organizace pro ochranu zvířat schvalují, doporučují a možná dělají. Prostě ovce vypustí, aby měly svobodu… a nezajímá je, že ovce těžko přežijí a pokud ano, tak budou pravděpodobně hodně trpět.

Divocí norkové

Letos v červenci uprchlo 30 000 norků z chovné farmy do Minnesotské divočiny. Předpokládá se, že jim v útěku pomohli aktivisté. Norkové, kteří jsou chováni kvůli kožešině, asi nemají zrovna nejdelší život. Nicméně je jejich smrt poměrně rychlá.

Stovky vypuštěných norků zemřeli hned na začátku. A ti, které se nepodařilo odchytit, pravděpodobně také zemřou – a rozhodně ne humánní smrtí. Nevědí totiž, jak v divočině přežít. Pokud však norci přežijí, ohrozí tím celý ekosystém – budou lovit a to se podepíše na množství lovných zvířat. Díky tomu mnoho predátorů zemře nebo se vydá hledat jídlo mezi lidi.

PETA a utrácení

PETA patří k nejhlasitějším zastáncům práv zvířat. A má vlastní útulky pro zvířata, která jsou ztracená nebo opuštěná. Nicméně jejich útulek ve Virginii přijímá poměrně malé množství zvířat. A většina přijatých už se nikdy nedostane ven.

Podle statistik bylo v roce 2014 utraceno 88 % zvířat v útulku. V předchozích letech to bylo až 90 %. PETA díky tomu ve Virginii přišla o licenci útulku. PETA se bránila, že zvířata chrání, ale lidé s tím nesouhlasili. Ve skutečnosti se říká, že PETA dokonce unesla psa od majitele a utratila ho.

Kruté útulky

V útulku by zvíře mělo najít péči a lásku, než se dostane do nového domova. Bohužel to takto nefunguje vždy. Zatímco PETA v některých útulcích velkou část utrácela, někde jsou zvířata prostě jen zanedbávána a týrána. Útulek Humane Society v Torontu se stal dějištěm právě tohoto.

Zatímco utraceno bylo asi jen 6 % zvířat, ostatní jim mohly závidět. Na ně čekala pomalá a bolestivá smrt. Podmínky v útulku byly šílené – špinavé klece, vyhladovělá zvířata a žádná zdravotní péče. Nemocná zvířata nebyla utracena, aby byla vysvobozena z utrpení.

Pohřbená večeře

Psi a kočky jsou mezi lidmi vnímáni jako mazlíčci. Ve Vietnamu jsou však někdy ještě stále podáváni jako večeře. Ačkoliv je pojídání koček ve Vietnamu zakázáno, stále toto maso končí ve friťáku nebo na grilu

V roce 2015 byly z Číny zaslány tisíce koček, které měly skončit na talíři. A možná by to byl lepší osud. Místo toho je policie zabavila a ze strachu, aby se kočky nepřemnožily a neohrožovaly přírodu a neskončily jako večeře, se rozhodla je zabít. Nedošlo však k euthanasii jakožto humánnímu řešení.

Kočky byly pohřbeny zaživa. Pohřbení zaživa je jedna z nejděsivějších smrtí, která se může stát. Od vlády bylo sice hezké, že chtěla předejít přemnožení koček a nehumánnímu pojídání těchto mazlíčků… Ovšem proč byly kočky pohřbeny zaživa? Některých se určitě mohly ujmout rodiny...a i tak šlo jistě najít humánnější způsob utracení.

Žádní mazlíčci

Existují široký výběr domácích mazlíčků, ačkoliv nejpopulárnějšími jsou asi psi a kočky. I o králíčky a křečky a hady se však jejich majitelé pečlivě snaží. Někteří majitelé za zvířátka utrácí závratné sumy, aby se ujistili, že jim nic nechybí.

Některým aktivistům však vadí i toto. Prý si lidé hrají na Boha, když chovají domestikovaná zvířata, a brání jim dosáhnout svobody, na kterou mají nárok. Podle těchto aktivistů bychom zvířata měli nahradit robotickými mazlíčky.

Člověk by se smál, ovšem tento trend opravdu ubližuje zvířatům. Lidé svoje mazlíčky vypouští a „osvobozují“ je. Zvířata však nejsou připravena na přežití v divočině a většina jich proto zemře. Většina domácích zvířat není na přežití venku vybavená. Jsou závislá na lidech, kteří je krmí a starají se o ně. A ačkoliv si lidé možná...hrají na Boha, odsoudit zvířata k téměř jisté smrti, není způsob, jak to napravit.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata domácí zvířata ochránci zvířat

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy