Po Chicagu pobíhají zombie psi. Občané jsou v ohrožení, varuje policie

Chicago – Policie varuje obyvatele Chicaga, aby se drželi v dostatečné vzdálenosti od zombie psů. Ve skutečnosti se prý jedná o nemocné kojoty. Lidé by se k nimi neměli přibližovat a nesnažit se jim pomáhat.

Obyvatelé čtvrti Hanover Park v Chicagu si v poslední době všímají většího množství podvyživených toulavých psů, kteří se potulují po okolí. Během posledních dnů jich podle Independent mnoho volalo na policii. Chtěli psům nějak pomoci.

Policie však na svých facebookových stránkách zveřejnila varování, aby se lidé od těchto zvířat drželi daleko a nepouštěli je ke svým vlastním mazlíčkům. Nejedná se prý o psy, nýbrž o nemocné kojoty, kteří přišli o srst. Jsou navíc nakaženi sekundárními infekcemi.

Právě jejich nemocný vzhled bez srsti jim přinesl přezdívku „zombie psi“. Kvůli nemoci vypadají spíše jako vypelichaní psi. A co že to s těmito kojoty vlastně je? Trpí takzvanou prašivinou, což je jiný název pro svrab.

Svrab je kožní onemocnění způsobeno zákožkou svrabovou. Může napadnout lidi i zvířata. Hodně jím trpí lišky, nevyhnou se jí však právě ani kojoti. Příznaky je vypadávání srsti, oděrky a krvácení na kůži. Dochází ke ztluštění kůže, vznikají zánětlivá ložiska a následně strupy. Nemoc provází svědění – zvířata si postižená místa škrábou, olizují či vykusují.

Kojoti jsou obvykle noční zvířata, podle policistů u nich však prašivina vyvolává zvýšenou aktivitu ve dne. Lidé by se jim tedy měli vyhýbat, protože svrab je přenosný na psy...i na člověka. „Nakažená zvířata vypadají...prašivě. Což vypadá přesně, jak to zní. Ztrácí srst a mají zanícenou pokožku. Nakonec opravdu vypadají jako nějaký druh zombie psa,“ uvedlo oddělení policie.

Kojoti prý nejsou agresivní, není však dobrý nápad riskovat jakýkoliv kontakt s nimi. „Prosíme, nepřibližujte se k těmto zvířatům a nedovolte vašim mazlíčkům, aby se k nim přiblížili. Předejděte lákání kojotů na vaši zahradu tím, že nebudete venku nechávat zbytky jídla a uzavřete své popelnice,“ stálo v prohlášení na Facebooku.

Není nijak neobvyklé potkat ve státě Illinois kojota, především v jižních, jihovýchodních a západocentrálních oblastech, tvrdí Department of Natural Resources. Kojoti se však většinou drží od lidí stranou a není typické, aby se pohybovali po městě.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata chicago USA (Spojené státy americké) Svrab kojoti

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy