Trump, Merkelová i papež reagují na masakr v Las Vegas. A toto vzkazuje Ovčáček a Zeman

Washington/Las Vegas - USA se jen velmi pomalu vzpamatovávají z nejhoršího masakru v dějinách země. Při střelbě v Las Vegas zemřelo nejméně 50 lidí a 200 bylo zraněno. Útočníkem byl místní muž, kterého policie zastřelila. Na útok už zareagoval také prezident USA Donald Trump.

„Moje nejvřelejší soustrast a účast obětem a rodinám hrozné střelby v Las Vegas. Bůh vám žehnej!“ uvedl na svém twiterovém účtu prezident Donald Trump.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová doplnila, že Trump je „o té strašlivé tragédii v Las Vegas informován". Bílý dům podle ní situaci pečlivě sleduje a nabízí plnou podporu úřadům státu Nevada a rovněž úřadům místním. „Na všechny zasažené myslíme a modlíme se za ně," dodala Sandersová.

„Naše modlitby a nejhlubší soustrast se všemi, kterých se dotklo zlo spáchané v Las Vegas,“ připojil se k vyjádření svého otce Donald Trump mladší.

My warmest condolences and sympathies to the victims and families of the terrible Las Vegas shooting. God bless you!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2. října 2017

K hroznému masakru se také už vyjádřila na příklad britská premiérka Theresa Mayová, která uvedla, že myšlenky Britů jsou s oběťmi toho, co ona sama označila za „zběsilý útok“. „Myšlenky Spojeného království jsou s oběťmi a záchrannými službami reagujícími na otřesný útok v Las Vegas," uvedla Mayová na twitteru.

„Jsme šokováni a hluboce otřeseni vraždami v Las Vegas. Tolik zmařených životů. Soucítíme a přejeme hodně sil přeživším," napsal mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Soustrast vyjádřil také německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Papež František označil zabití více než 50 lidí za nesmyslnou tragédii. „S hlubokým zármutkem po vyslechnutí zprávy o střelbě v Las Vegas papež František zaslal ujištění o své duchovní blízkosti ke všem lidem, kteří byli zasaženi touto nesmyslnou tragédií," uvedl Vatikán v telegramu zaslaném biskupovi římskokatolické církve v Nevadě.

Soustrast vyjadřují také známé postavy kulturního života. „Modlím se za nevinné oběti a jejich rodiny v Las Vegas“ uvedla na twitteru zpěvačka Celine Dion.

„Moje myšlenky jsou se všemi, kterých se dotkl útok v Las Vegas. Držte se v bezpečí a dávejte pozor jeden na druhého,“ píše na twitteru britský podnikatel a miliardář Richard Branson.

„Byla jsem zděšena, když jsem slyšela o střelbě v Las Vegas. Moje myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami. Modlitby pro všechny pracovníky bezpečnostních složek,“ vzkazuje zpěvačka Mariah Carey.

Ke střelbě došlo ve chvíli, kdy na pódiu vystupoval country zpěvák Jason Aldean. Ten k incidentu na Instagramu uvedl, že je vším „úplně zlomený“. „Dnešní noc byla strašná," napsal. „Pořád nevím, co říct, ale chtěl všem dát vědět, že já a moje skupina jsme v bezpečí.“

Zároveň poslal vzkaz všem, kteří byli přímo na koncertě. „Moje myšlenky a modlitby jsou dnes večer se všemi zúčastněnými. Bolí mě srdce, že se to stalo lidem, kteří přišli, aby si užili to, co mělo být zábavný večer,“ dodal zpěvák.

Reakce přicházejí také z české republiky. ‪„Obrovská tragédie, strašlivý, zrůdný zločin... Buďme v mysli a v modlitbách s rodinami a blízkými obětí a raněných," uvedl na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. 

Hrad poté informoval, že kondolenci svému americkému protějšku kvůli střelbě poslal také český prezident Miloš Zeman. „Vážený pane prezidente, s lítostí jsem přijal zprávy o masakru v Las Vegas, který za sebou zanechal desítky obětí. Bohužel jde o další případ podlé masové vraždy spáchané zbraní zavrženíhodného fanatika. Rozumem nelze tento odporný čin pochopit. Přestože vím, že i slova jsou nedostatečná pro vyjádření bolesti nad ztrátou každého lidského života, dovoluji si jménem svým i jménem české veřejnosti projevit hlubokou soustrast především rodinám obětí a pozůstalým, ale i celému americkému národu," kondoloval Zeman.

„Dovolte mi vyjádřit soustrast pozůstalým obětí v Las Vegas, stovkám zraněných pak přeji co nejméně utrpení. Čin, ke kterému se přihlásil Islámský stát, je činem nehodným člověka. Je bezpodmínečně nutné zastavit šíření zrůdného teroru, který ohrožuje celý svět," kondoloval do USA předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Donald Trump Theresa Mayová Céline Dion Mariah Carey

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy