Jak říkat střelbě v Las Vegas? Vyrojily se spekulace o motivu Paddocka

Las Vegas - Po střelbě v Las Vegas, při níž Stephen Paddock zabil 59 lidí, se ukázalo, že úřady netuší, jak takový zločin oficiálně pojmenovat. Veřejnost chce také znát motiv masakru. Ten je dosud nejasný, množí se proto spekulace.

Když se k této tragédii v pondělí vyjádřil americký prezident Donald Trump, označil ji za "čisté zlo". Vyhnul se slovu "terorismus", napsal zpravodajský server The New York Times.

Střelec neměl žádnou závažnější trestnou minulost a žádný zjevný ideologický motiv. Nenabízí tak mnoho vysvětlení pro Američany, kteří zoufale chtějí znát odpovědi na otázku: "Proč?" Spojení "Stephen Paddock motiv" se zařadilo mezi nejvyhledávanější na Googlu.

Během pondělí pravicové internetové stránky identifikovaly nesprávného pachatele, jemuž přidělily nálepku "dalšího rozčíleného ultralevicového střelce", jak napsal Gateway Pundit. Konzervativní lasvegaský rozhlasový moderátor Wayne Allyn Root pro změnu sdělil svým 110.000 stoupenců na Twitteru: "Tohle je jednoznačně koordinovaný muslimský teroristický útok." Toto tvrzení krátce podpořilo prohlášení takzvaného Islámského státu (IS), kterým se k útoku přihlásilo.

Pak ale FBI tvrzení IS smetla ze stolu a připomněla sérii falešných prohlášení této skupiny z minulosti. A znovu se spustila hra hádej-kdo-to-byl.

Bylo to spiknutí "paralelní demokratické mocenské struktury", jak napsal Alex Jones na konspirační stránce Infowars? Anebo možná boží trest za "hlubokou neúctu" projevovanou Donaldu Trumpovi a národní hymně? (náboženský moderátor Pat Robertson).

Hromadné vraždy nevinných lidí automaticky nesplňují všeobecně přijímanou definici terorismu, která vyžaduje politický, ideologický nebo náboženský motiv. Ale mimo rámec této akademické analýzy je v polarizované zemi slovo "terorismus" často verbální zbraní, s níž se volně máchá - zvlášť když je obviněným muslim.

"Tato nálepka je značně pejorativní a má hodně velkou váhu," řekla Martha Crenshawová, odbornice na terorismus Stanfordova střediska pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci.

První zprávy o jakémkoli hromadném útoku vyvolají nejen kolektivní smutek, ale také úzkost a přání specifických skupin: například američtí muslimové se modlí, aby útočník nesdílel jejich víru, a konzervativci a liberálové si přejí, aby se ukázalo, že je útočník členem jejich politické opozice. "Současné politické klima je tak polarizované, že lidé doufají, že vina nepřipadne na jejich stranu," dodala Crenshawová.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) Terorismus USA (Spojené státy americké) Muslimové Policie USA

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy