Hrdinové newyorského útoku: Policista, který zastavil Saipova, i svědek

New York - Newyorský policista Ryan Nash v úterý na Manhattanu zastavil řádění atentátníka Sayfulla Saipova. Je proto oslavován jako hrdina, ačkoliv byl na místě činu náhodou.

Původně totiž přijel vyřešit jistý incident v nedaleké Stuyvesantově střední škole, napsal deník The New York Times. Nash Saipova, který byl ve středu obžalován z terorismu kvůli zabití osmi lidí, postřelil do oblasti břicha. Policista ale nebyl sám, kdo se útočníka pokusil zneškodnit, Saipova se snažil zastavit i jeden ze svědků události.

"Cítím to tak, že jsme jen dělali svou práci, jako tak každý den činí tisíce dalších policistů," řekl Nash na tiskové konferenci. "Chápu ale význam události a role, kterou jsme sehráli. Jsem vděčný za uznání, které se nám dostalo," dodal.

Nashe, kterého média hodnotí jako skromného člověka, veřejnost i úřady označují za hrdinu. Guvernér státu New York Andrew Cuomo prohlásil, že statečný Nash prokázal talentovanost a chrabrost policejního sboru. "Všichni mu tleskáme a blahopřejeme," dodal. "On i jeho spolupracovníci si zaslouží uznání obyvatel města," řekl na Nashovu adresu newyorský starosta Bill de Blasio, který policistu navštívil v nemocnici, kam byl převezen kvůli zvonění v uších, což očividně způsobil výstřel.

Nash byl jedním ze čtyř policistů, kteří v osudné úterní odpoledne přijeli na ošetřovnu Stuyvesantovy školy, kam byli přivoláni kvůli studentovi, který hrozil sebevraždou. Krátce po jejich příjezdu Saipov narazil před budovou školy vypůjčenou dodávkou do školního autobusu a z vozu, kterým zabil osm lidí a více než deset dalších zranil, vyběhl na ulici.

Policisté se rozhodli okamžitě zasáhnout a Nash, který se k Saipovovi dostal nejblíže, na něj devětkrát vypálil. Jedna ze střel útočníka zranila. K atentátníkovi, který i po zásahu střelou stále držel paintballovou a vzduchovou pistoli, okamžitě přiběhl jeden ze svědků a zbraně mu z rukou vykopl. Tento civilista se podle The New York Times se snažil Saipova zastavit již poté, co vystoupil z auta. Identitu tohoto civilisty deník nezveřejnil.

Související

Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017) Sayfull Saipov

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy