Donald Trump v rámci asijské cesty zavítal na Havajské ostrovy, navštívil i Pearl Harbor

Honolulu – V pátek (v noci na dnešek SEČ) navštívil americký prezident Donald Trump v rámci cesty do Asie Havajské ostrovy. Zavítal na velitelství americké tichomořské flotily a do přístavu Pearl Harbor.

Šéf Bílého domu využil příležitosti, aby se poprvé v životě podíval do památníku, který je věnován obětem překvapivého japonského útoku z prosince 1941. Vybudován byl nad vrakem potopeného vojenského plavidla USS Arizona.Trump v doprovodu manželky Melanie položil u pietního místa věnec a pak rituálně vhodil do vln nad vrakem okvětní lístky.

Předtím si prezident na námořním velitelství vyslechl krátké hlášení o současné situaci i v souvislosti s ohrožením, které pro oblast představuje vojenská aktivita Severní Koreje.

Pobyt na Havaji je součástí jedenapůltýdenní Trumpovy cesty po několika asijských zemích. V neděli místního času přiletí do Japonska, kde stráví tři dny, pak postupně zavítá do Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny.

Ve Vietnamu se rovněž zúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a také summitu USA a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) na Filipínách. Tam se zúčastní i Východoasijského summitu.

Související

Více souvisejících

Donald Trump havajské ostrovy Pearl Harbor

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy