Tillerson hasí diplomatickou roztržku: Vydá se do Londýna

Washington/Londýn - Šéf americké diplomacie Rex Tillerson pojede příští týden do Londýna, kde by rád navštívil nové velvyslanectví USA. Ambasádu měl původně otevřít prezident Donald Trump, který však akci zrušil, což někteří diplomaté hodnotí jako další projev rezervovaných vztahů Washingtonu s britskou vládou.

Tillerson zatím nevyjasnil, zda hodlá velvyslanectví formálně otevřít a vynahradit Trumpovu neúčast, uvedly agentury Reuters a AP. "Na každé cestě se snažím navštívit (americké diplomatické) zastoupení," odpověděl neurčitě na otázku novinářů, zda hodlá namísto Trumpa slavnostně otevřít velvyslanectví, které je v provozu již od úterka.

Dodal, že jedná o detailech jednodenní návštěvy se svým britským protějškem Borisem Johnsonem, který prý připravuje nabitý program. Z toho důvodu nechtěl Tillerson návštěvu velvyslanectví napevno potvrdit.

Trumpa podle britského tisku od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II.

Tillerson ve středu odmítl, že by Trump přestával vnímat Británii jako zásadního amerického partnera, neboť Londýn má až příliš starostí s odchodem země z EU. "Ne, vůbec ne. Stále máme s Brity výjimečný vztah," řekl novinářům americký ministr s tím, že Trump podporoval brexit a stále si myslí, že je to pro Brity ta nejlepší volba.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.
Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v doprovodu prezidenta Donalda Trumpa

Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN vydává paměti, kniha zřejmě vyvolá rozruch

Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, vydává paměti. Tvrdí v nich například, že dva vysoce postavení američtí činitelé, kterých se současný šéf Bílého domu nakonec zbavil, ji vyzývali, aby se s nimi postavila proti některým prezidentovým politickým rozhodnutím. Z knihy, která vyjde v úterý, cituje agentura AP.

Více souvisejících

Rex Tillerson Londýn Donald Trump Velká Británie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Policie obvinila muže z vraždy v Plzni. Oběť dnes v nemocnici zemřela

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy