Létající taxíky? Ano, do deseti let, slibuje šéf Uberu

San Francisco – Létající taxíky bývají běžnou proprietou řady sci-fi filmů. Mají dokreslovat dojem futuristické budoucnosti, ve které se budou lidé přepravovat vzduchem. Představa, že namísto proplétání se po ucpaných ulicích taxík jednoduše vzlétne, prokličkuje mezi mrakodrapy, aby o pár minut později zákazníka vysadil na druhém konci města, je sice lákavá, zdála se ale nereálná. Podle šéfa Uberu ale již brzy půjde o realitu.

Dopravní služba Uber je jedněmi vzývaná, druhými proklínaná. Přesto nebo možná právě proto stále přibývá zemí, kde se můžete svézt jejich automobily. Uber se ale rozhodně nehodlá držet při zemi. A to do slova. V blízké budoucnosti totiž svým zákazníkům slibuje, že vedle automobilů bude k přepravě využívat i bezpilotní letadla.

Alespoň to tvrdí jeho ředitel Dara Khosrowshahi. Firma už má i přibližné datum, kdy by se futuristická vize měla stát skutečností. Podle Khosrowshahiho by měli být zákazníci Uberu přepravováni vzduchem za pět až deset let. Uber již na projektu usilovně pracuje, v současné době prý vyvíjí aplikaci, která by zákazníkům umožnila najmout si bezpilotní letoun.

Firma Uber o “létajících taxících” mluvila již v roce 2016 a zdá se, že svoji vizi hodlá realizovat. Češi se ale nemusejí bát, že by příchod vzdušných přepravců do Prahy způsobil například další vlny protestů. Prvními městy, která se novinky dočkají, by měl být Dallas, Los Angeles a Dubaj. Los Angeles bude totiž v roce 2028 hostit olympijské hry a podle Khosrowshahiho firma doufá, že již během nich by se turisté přepravovali právě za pomoci jejich letadel.

Z technického hlediska by měla ona bezpilotní letadla fungovat plně na elektřinu. To podle představitelů Uberu dopomůže též ke zkvalitnění životního prostředí. Firma již také spolupracuje s americkou kosmickou agenturou NASA, aby ve spolupráci vytvořily řídící systém pro kontrolu svých bezpilotních letadel.

Jak již bylo uvedeno, letecké taxi se bude objednávat podobnou aplikací, jakou si zákazníci Uberu v současné době přivolávají klasický pozemní odvoz. Po objednání bude bezpilotní letadlo jednoduše připraveno na jednom ze stanovišť, jež budou rozeseta po městě. O projekt mají velký zájem i firmy. Na technickém veletrhu v Las Vegas minulý měsíc dvě technologické společnosti dokonce již představily prototypy bezpilotních dronů, jež by Uberu sloužily k přepravě pasažérů.

Související

Letiště Václava Havla Praha

Oficiální taxislužbou pražského letiště bude Uber, garantuje cenu jízdy předem

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně. ČTK dnes o tom informovala mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Více souvisejících

Uber Dara Khosrowshahi (Uber) věda Drony Letadla budoucnosti Taxi Uber Taxi

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 2 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 2 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy