Kushner v Mexiku selhal, schůzka znesvářených prezidentů hned tak nebude

Washington - Delegace vedená Jaredem Kushnerem nepřinesla zlepšení vztahů mezi USA a Mexikem. Očekávaná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem se tak v nejbliší době neuskuteční.

Peňa Nieto před časem odmítl Trumpův požadavek, aby Mexiko zaplatilo stavbu zdi na hranicích. Nieto loni zrušil svou plánovanou návštěvu USA. Od té doby si sice obě hlavy států několikrát telefonovaly, k pokroku ale nedošlo.

Mexičané s nevolí sledují i Trumpovy snahy o vyvázání USA z obchodní dohody NAFTA, z níž podle šéfa Bílého domu profitují Mexičané na úkor obyvatel Spojených států.

Kushner jednal v mexické metropoli den před ohlášeným Trumpovým uvalením cel na dovoz oceli a hliníku do USA. Mexiko by stejně jako Kanada mohlo podle prezidenta dostat výjimku, avšak pouze v případě, že učiní dostatečné ústupky při jednáních o obchodní dohodě.

"Činitelé obou stran se shodli, že uskutečnění zmíněné schůzky bude záležet na úrovni pokroku dosaženého v oblastech...NAFTA a dalších témat vztahujících se k bezpečnosti, migraci a ekonomické spolupráci," uvedlo podle agentury Reuters po jednání mexické ministerstvo.

Související

Jared Kushner, zeť Donalda Trumpa

Izraelská delegace dorazila do Rabatu prvním přímým letem

Do Maroka dnes přicestovala prvním přímým letem společnosti El Al izraelská delegace stvrdit detaily dohody o normalizaci vztahů. Dojednána byla za prostřednictví USA a spolu s Izraelci do Rabatu dnes dorazili také američtí představitelé včetně poradce Bílého domu a prezidentova zetě Jareda Kushnera.

Více souvisejících

Jared Kushner Mexiko USA (Spojené státy americké) Enrique Peňa Nieto Donald Trump Prezident USA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy