Schapiro a Ryan chválí Česko, ruské velvyslanectví v USA chce být v kontaktu s Nikulinem

Washington/Praha - Ruské velvyslanectví ve Washingtonu má v úmyslu kontaktovat Jevgenije Nikulina s cílem "přijmout veškerá nezbytná opatření k ochraně jeho zákonných práv". Obrátit se chce i na advokáta údajného hackera.

USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

"Ruská ambasáda ve Washingtonu v souvislosti s vydáním ruského občana Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených států požádala od (amerického) ministerstva zahraničí potvrzení (o této události) a obdržela oficiální oznámení od amerických policejních orgánů," uvádí se v prohlášení.

"V brzké budoucnosti se dostaneme do kontaktu s Nikulinem a jeho právníkem a přijmeme opatření nezbytná k zajištění jeho zákonných práv", píše se dále v dokumentu.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan ocenil českou vládu za vydání Nikulina do USA. Ryan v příspěvku na twitteru napsal, že jednání o vydání bylo klíčovým tématem během jeho návštěvy Česka tento týden. "Tento ruský hacker porušil naše zákony. Jeho vydání bylo klíčovou záležitostí, kterou jsem v Praze řešil, a jsem potěšen, že česká vláda dospěla k tomuto rozhodnutí," napsal Ryan.

Zprávu o vydání Nikulina uvítal i bývalý americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro. "Skvělé zprávy. Zatčení Nikulina v říjnu 2016 v Praze bylo skvělým příkladem spolupráce mezi FBI a českými složkami... Dnes zvítězila vláda práva," napsal na twitteru. Právě Schapiro byl velvyslancem USA v době, kdy byl Nikulin zatčen. Ve funkci skončil loni po nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkce. Podle Schapira po Nikulinově zatčení "Rusko rychle podalo vlastní falešnou žádost o vydání ve snaze, aby byl poslán zpět do Moskvy".

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán se rozhodl Nikulina vydat do USA, protože je tam prý stíhán pro závažnou trestnou činnost. Čin, pro který žádalo Nikulina Rusko, označil ministr za bagatelní. "USA na něj také vydaly zatykač a aktivně usilovaly o jeho zadržení. Naproti tomu Rusko se ozvalo, když už zadržen byl a šlo o poměrně bagatelní trestný čin, navíc dosti starý. Dokonce byla otázka, zda není podle našeho práva promlčený," řekl. Rusko požadovalo vydání kvůli dřívější internetové krádeži

Rusko nad českým postupem vyslovilo politování. "Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu," uvedl mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov.

Související

Jevgenij  Nikulin

Hacker Nikulin je už několik měsíců na svobodě. Do USA ho vydalo Česko

Jevgenij Nikulin už na konci letošního února opustil americkou věznici Oakdale ve státě Louisiana. Ruský hacker byl zatčen v říjnu 2016, o dva roky později ho Česko vydalo do USA, kde mu byl vyměřen trest na sedm let a čtyři měsíce. Na svobodu se Nikulin dostal necelý rok před vypršením trestu. 

Více souvisejících

Jevgenij Nikulin (ruský hacker zatčený v Praze) USA (Spojené státy americké) Rusko Česká republika Paul Ryan (Kongres USA) Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy