Hrdinná pilotka poškozeného Boeingu: V pilotní škole jí odmítli, teď jí zná celý svět

Filadelfie – Svět oblétl příběh o ocelových nervech a velkém hrdinství, jež prokázala pilotka Boeingu 737, jež během letu z New Yorku do Dallasu ztratil kus motoru.

Při nehodě letu SWA 1380 měli cestující i posádka namále. Boeingu 737 společnosti Southwest Airlines se během letu odtrhla část motoru. Ta rozbila jedno okénko a kus trupu a vzniklým otvorem byla z letadla vytažena jedna z cestujících, jež bohužel zemřela. Událost mohla ale dopadnout mnohem tragičtěji.

Za fakt, že letadlo nakonec bezpečně přistálo na filadelfském letišti mohou cestující děkovat zejména zkušené a rozhodné pilotce Tammie Jo Shultsové. Ta dokázala s dopravním letounem rychle klesnout do nízké výšky, takže dále nehrozilo riziko dekomprese. S poškozeným strojem následně bezpečně přistála.

Jak se vlastně dnes šestapadesátiletá žena k létání dostala? Letadla ji fascinovala již od dětství. Jak informuje web abc.net.au, již během středoškolských studií si chtěla udělat pilotní licenci, byla ale odmítnuta. Pilotní škola tehdy nechtěla přijímat dívky. Shultsová se ale nevzdala a poté co vystudovala medicínu si podala přihlášku k americkému vojenskému letectvu.

Ani tam ale nepochodila. U amerického námořnictva už ale byla úspěšnější, takže své první pilotní zkušenosti začala sbírat v řadách proslulé US Navy. Brzy se stala jednou z prvních žen, jež létaly na stíhacích letounech F-18 Hornet. Tomu se věnovala až do roku 1993, kdy odešla do výslužby.

U létání ale zůstala. Stala se zaměstnankyní letecké společnosti Southwest Airlines a začala pilotovat jejich dopravní letadla. A pasažérům jedno z nich teď zachránila život. Záznam komunikace mezi Shultsovou a věží filadelfského letiště ukazuje, že byla po celou dobu ledově klidná. Dispečinku prostě oznámila, že jí chybí kus letadla, že potřebuje nouzově přistát a vyžádala si sanitky na přistávací plochu.

Související

Boeing společnosti Smartwings

Letecký úřad řeší let Boeingu s jedním motorem do Prahy

Let Boeingu 737 letecké společnosti Smartwings, který ve čtvrtek absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy s jedním funkčním motorem, šetří Úřad pro civilní letectví. Podle úřadu je postup, kdy letadlo doletělo i přes závadu do cíle, nestandardní.

Více souvisejících

Boeing 737-400 letadla, letectví McDonnell Douglas CF-18 Hornet Letecké nehody USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy