Masakr v Torontu: Útočník střílel do lidí na rušné třídě, zachytila ho kamera

Toronto - Střelec v kanadském městě Toronto v neděli večer místního času zasáhl několik lidí. Dva lidé zemřeli, 13 osob je zraněných. Šéf policie Mark Saunders řekl, že střelba ve čtvrti Greektown nebyla náhodná a nevyloučil, že mohla být teroristickým činem.

Střelec zabil mladou ženu, jeden ze zraněných zemřel později, oznámila dnes mluvčí místních vyšetřovatelů Monica Hudonová. Podle agentury AP není jasné, zda 29letý pachatel podlehl zraněním, která utržil v přestřelce s policií, nebo zda spáchal sebevraždu. 

Vyšetřovatelé k druhé oběti střelby nesdělili žádné podrobnosti. V noci na dnešek však policie uváděla, že mezi zraněnými je i devítiletá dívka, která je v kritickém stavu. Stav dalších zraněných nebyl jasný.

Podle Saunderse použil pachatel pistoli. Bilance střelby v ulici Danforth Street nyní čítá tři mrtvé včetně útočníka. Toho policie nejdřív lokalizovala asi tři bloky od místa činu. Vzápětí se strhla přestřelka a muž se dal na útěk. Policie ho pak našla mrtvého. Speciální vyšetřovací jednotka má nyní zjistit, jak pachatel zemřel a zda policie při zásahu nějak nepochybila.

Na videu, které na místě pořídil jeden ze svědků, je zachycen muž v černém oblečení a v černém klobouku. Při rychlé chůzi vpálil z chodníku tři rány do nejméně jednoho obchodu nebo restaurace. 

Jeden ze svědků John Tulloch tvrdí, že slyšel zhruba 20 až 30 výstřelů, napsala agentura AP. Se svým bratrem zrovna vystoupil z automobilu. "Prostě jsme utíkali. Viděli jsme lidi, jak se dávají na útěk, tak jsme utíkali," řekl Tulloch.

Torontské radní Paula Fletcherová a Mary Fragedakisová řekly, že podle jejich informací byl střelec emočně narušený. "Nesouvisí to s působením nějakého gangu. Vypadá to na někoho, kdo byl velmi duševně nevyrovnaný," řekla Fletcherová.

Podle policejních statistik z minulého týdne bylo letos v Torontu zastřeleno už 26 lidí, což je o 53 procent více než za stejné období loňského roku.

Související

Ilustrační foto

Bannon pobouřil Toronto. Debata se zvrtla v protesty, zatčeno 12 lidí

Debata někdejšího hlavního stratéga Bílého domu Stevea Bannona s konzervativním komentátorem Davidem Frumem způsobila v kanadském Torontu rozruch. V pátek večer před koncertním sálem v centru města protestoval proti Bannonovi dav lidí, debata kvůli tomu začala s hodinovým zpožděním a policie zatkla 12 lidí, uvedla agentura AP. Téměř 3000 diváků Bannon svými názory na populismus příliš nepřesvědčil.

Více souvisejících

Toronto Kanada střelba v Kanadě

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy