Pentagon popírá zprávu o Petraeusově odchodu

Washington - Americké ministerstvo obrany popřelo zprávy deníku The Times o tom, že generál David Petraeus na konci roku odejde z velení mise ISAF v Afghánistánu. Informovala o tom ve středu agentura AFP.

Deník The Times se odvolává na tiskového mluvčího Pentagonu Geoffa Morrella. Ten ale zprávu popírá s tím, že o generálově odchodu není rozhodnuto.

„Navzdory senzacechtivým spekulacím jednoho z londýnských listů vás mohu ujistit, že generál Petraeus nekončí jako velitel jednotek ISAF, ale také neplánuje zůstat v Afghánistánu navěky,“ uvedl Morrell v prohlášení.

„Samozřejmě, že ho jednou někdo vystřídá, ale ten okamžik ještě nebyl určen a v dohledné době nepřijde. Do té doby bude pokračovat ve svém kompetentním velení našich koaličních sil v Afghánistánu,“ uvádí Morrell.

Deník The Times napsal, že Petraeus odejde ze svého postu koncem roku. Pentagon podle deníku zatím nemá za Petraeuse náhradníka, ale prezident Barack Obama a ministr obrany Robert Gates "o něm již uvažují".Odchod Petraeuse by se kryl s odchodem dalších významných zástupců Washingtonu v Afghánistánu. Odejde také americký velvyslanec v Kábulu Karl Eikenberry a další čtyři američtí diplomaté.

David Petraeus se těší široké oblibě mezi představiteli americké vlády za svoje úspěchy při velení ve válce v Iráku. Mnozí republikánští zákonodárci i konzervativní političtí komentátoři jej do budoucnosti považují za hrdinu a také možného kandidáta na amerického prezidenta.

Petraeus velí mezinárodním jednotkám ISAF v Afghánistánu od loňského července. Ve funkci nahradil generála Stanleyho McChrystala, který se dostal do konfliktu s Bílým domem kvůli nevybíravé kritice americké vlády v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

Související

Pentagon

Pentagon chce Ukrajině dát zakázanou munici s bílým fosforem

Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s bílým fosforem, avšak Bílý dům tuto myšlenku opakovaně odmítl. O této situaci informovala ve středu televize NBC News, která se odvolává na tři anonymní zdroje.

Více souvisejících

Pentagon

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy