V čele Kolumbie stane Iván Duque, éra Santose po osmi letech končí

Bogotá - Iván Duque (42) je nejmladším prezidentem v historii Kolumbie, dnes v úřadu střídá Juana Manuela Santose (66). Duque dlouhodobě kritizuje mírovou dohodu s povstalci FARC. Zrušit ji sice nelze, hlava státu ale může zablokovat její uvádění do praxe.

Santos podle serveru BBC Mundo končí s velmi nízkou popularitou, ač dojednal mírovou dohodu, která ukončila půl století trvající konflikt s levicovými povstalci.

Dohoda zemi klid nepřinesla. V oblastech dříve ovládaných povstalci bojují o nadvládu drogové gangy, k nimž se připojila i část povstalců, kteří nesložili zbraně.

Končící prezident Santos, který za dohodu s povstalci dostal Nobelovu cenu za mír, se s národem tento týden rozloučil v televizním projevu. Oznámil definitivní odchod z politiky. Přiznal, že zbývá ještě hodně práce k usmíření ve společnosti.

Duque, který bude řídit čtvrtou největší ekonomiku Latinské Ameriky podle objemu hrubého domácího produktu (HDP), svou vládu obsadil z více než z poloviny ženami. Viceprezidentkou se s ním stává Marta Lucía Ramírezová (64), která je první ženou v této funkci od vzniku Kolumbijské republiky v roce 1886. 

Nový prezident se úřadu ujímá v době, kdy produkce koky, z níž se vyrábí kokain, je nejvyšší za 20 let. Duque bude muset řešit i humanitární krizi statisíců uprchlíků z Venezuely, kteří do Kolumbie v předchozích letech uprchli před ekonomickou a politickou krizí.

Mladšího prezidenta měla Kolumbijská republika jen v roce 1945, kdy se jím jako 39letý stal Alberto Lleras. Jeho ale do této funkce jmenoval Senát po odstoupivším prezidentovi.

Související

Ilustrační foto

Kolumbie chce letos zničit 130 tisíc hektarů kokových plantáží

Kolumbie chce letos zničit 130.000 hektarů nelegálních plantáží, kde se pěstuje koka, klíčová surovina pro výrobu drogy kokain. Oznámil to prezident Iván Duque, podle něhož se loni podařilo úřadům zabavit i kolem 500 tun čistého kokainu, k jehož největším světovým producentům země patří.

Více souvisejících

Iván Duque Kolumbie Juan Manuel Santos

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy