Jak využít kondomy? Na Kubě z nich udělali řadu vychytávek

Havana - Kubánci je používají při rybaření, kvašení vína, pro opravu děr nebo svázání vlasů - latexové kondomy se staly základním víceúčelovým nástrojem na komunistickém ostrově, kde nedostatek základního zboží donutil místní obyvatele stát se mistry ve vynalézání, píše agentura Reuters.

Desítky let amerických sankcí a nefunkční centralizovaná ekonomika sovětského stylu znamenají, že uličky kubánských obchodů jsou často pusté a prázdné. A když je k dispozici něco z dovozu, prodává se to s výraznou přirážkou nebo na černém trhu, což může být pro lidi s průměrnou státní mzdou 30 dolarů (670 Kč) měsíčně příliš drahé.

Ale kondomů, jak domácí výroby tak dovážených z Asie, je v nabídce relativně dostatek. Částečně díky tomu, že se tato karibská země zaměřuje na sexuální zdraví. Vládní dotace pak znamenají, že kondomy jsou levné. Krabička tří kondomů stojí jen jedno kubánské peso (asi 80 haléřů).

Jsou silné a pružné, což poskytuje možnost širokému průmyslovému, ale i rekreačnímu užití mimo antikoncepce a ochrany před sexuálně přenosnými nemocemi, říkají Kubánci.

"Nemohu si dovolit nechat klienty naštvané, takže když nemůžeme něco udělat, protože nemáme dostatek pomůcek, hledáme místo toho alternativy," říká stylistka havanského kadeřnictví Sandra Hernándezová. Ta kondomy používá jako gumičku do vlasů.

Na koncertech a oslavách dětských narozenin se kondomy nafouknou a ve vzduchu se pak vznášejí balonky s bělavým nádechem.

Podél pobřeží se na moři vznášejí plováky vyrobené z několika spojených nafouknutých kondomů s návnadou na háčku nebo rybářským prutem. To umožňuje rybářům, které přísné kontroly úřadů na lodích kvůli obavám z nelegální migrace prakticky uvěznily u pobřeží Kuby, poslat své háčky dál od břehu. "Cílem je chytit větší rybu," říká rybář Ángel Luis Nuñez.

Snad nejosobitějším způsobem používá kondomy Orestes Estévez. Ve svém provizorním vinařství v havanském domě pokrývá kondomy lahve se šťávou z hroznů. Guma se nafukuje a vzpřimuje spolu s tím, jak se při kvašení uvolňují plyny. Jakmile praskne, proces je u konce. Estévez pak prodává víno ve své garáži. "Skutečně to zvyšuje procento alkoholu a zlepšuje i proces kvašení," říká domácí vinař.

Související

Ilustrační fotografie.

Mladí Francouzi budou mít zdarma kondomy, dostanou je v lékárnách

Ve Francii budou od 1. ledna kondomy pro lidi od 18 do 25 let v lékárnách k dostání zdarma. Na setkání s mládeží to dnes oznámil prezident Emmanuel Macron a dodal, že to považuje za "malou revoluci v prevenci". Informoval o tom deník Le Monde. Francie se tak snaží bojovat proti nárůstu počtu případů sexuálně přenosných nemocí v posledních letech, zejména u mladých lidí, píše agentura AFP.

Více souvisejících

kondomy Kuba zajímavosti

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 34 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy