Mladík chtěl zabít George Bushe. Zatkla ho FBI

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že agenti FBI zatkli dvacetiletého muže ze Saúdské Arábie, který údajně chtěl spáchat atentát na bývalého prezidenta George W. Bushe. Informuje o tom agentura AFP.

Chalíd Alí-M Aldavsárí údajně nakupoval chemikálie a další materiál na výrobu bomby. Sbíral také informace o různých cílech na území Spojených států. Jedním z nich měl být i dallaský dům exprezidenta Bushe ve státě Texas.

Mladík s povolením k trvalému pobytu v Texasu byl zatčen ve středu večer. Do Spojených států přijel v roce 2008 na studentské vízum. Podle prokuratury na svém blogu zveřejňoval extremistické texty. V jednom e-mailu nazvaném "Hezké cíle" uvedl dva druhy cílů: vodní elektrárny a jaderné elektrárny.

V jiném e-mailu s názvem "Tyranův dům" měl adresu domu George W. Bushe.

Na Aldavsárího aktivity upozornil na začátku února jeden z dodavatelů chemikálií. Podle něj se mladík pokoušel koupit velké množství fenolu, který může být použit k výrobě výbušnin. Při prohlídce mladíkova domu agenti FBI našli chemikálie, různé chemické nádoby a dráty.

Před soud Aldavsárí předstoupí v pátek, hrozí mu obvinění z pokusu užití zbraní hromadného ničení. Odsouzen může být na doživotí.

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin chtěl svou válku na Ukrajině. V Gruzii bránil myšlenku ruského impéria, říká diplomat

Bývalý americký diplomat Daniel Fried poskytl gruzínské verzi stanice RFE/RL rozhovor o pozici Washingtonu vůči ruské válce proti Gruzii z roku 2008. Podle něj prokázala, že je ruský prezident Vladimir Putin ochoten jít do války, aby „bránil svou verzi ruského impéria“. „Je to lekce, kterou jsme se všichni naučili v souvislosti s Ukrajinou, ale nejprve jsme se ji naučili s Gruzií,“ uvedl. 
bush, george w. jr.

Exprezident Bush vyjádřil hluboký smutek nad "tragickým" vývojem v Afghánistánu

Bývalý americký prezident George Bush mladší a jeho žena Laura sledují vývoj v Afghánistánu s "hlubokým smutkem". Pár to uvádí v prohlášení vydaném v noci na dnešek po rychlém postupu radikálního hnutí Tálibán zakončeném obsazením hlavního města Kábulu. Podle Bushových by Spojené státy měly Afgháncům prchajícím před islamisty zajistit možnost opustit jejich vlast.

Více souvisejících

George W. Bush (jr.) atentát

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy