Otřes americkým Senátem. Tisk tepe dění kolem Kavanaugha

Americký Senát míval pověst nejvýznamnějšího orgánu s rozhodující pravomocí na světě. Čtvrtečním slyšením ke kauze kandidatury Bretta Kavanaugha na místo soudce Nejvyššího soudu ale přišel i o to, co z této pověsti ještě zůstalo, napsal list Financial Times (FT). Komentoval tak zasedání senátního právního výboru, který vyslechl Christine Blaseyovou Fordovou, jež obviňuje Kavanaugha z pokusu o znásilnění v době jejich středoškolských studií, i Kavanaugha, který obvinění odmítá.

FT upozorňuje, že slyšení, provázené značnými emocemi, se konalo pouhých pět týdnů před volbami do Kongresu a pokud bude Kavanaugh do Nejvyššího soudu potvrzen, podnítí to demokratické voliče k vyšší účasti při hlasování. Opačná situace se projeví vzedmutím aktivity republikánských voličů.

Odpověď na otázku, zda je důležitější, která strana získá kontrolu v Kongresu po příští dva roky, nebo kdo bude kontrolovat Nejvyšší soud po příští generaci, je zřejmá. Soud má hlavní slovo v zásadních otázkách, jež hýbou Amerikou - právo nosit zbraň, právo žen na potrat, homosexuální manželství. Kavanaugh dodá hlas při rozhodování o všech těchto tématech a to stojí za jeho jmenování, i kdyby to mělo republikánům odvést ženy-voličky, soudí FT.

The Washington Post (WP) poukázal na to, že Kavanaugh, který se při předchozích slyšeních snažil budit dojem naprosté politické neutrality, ve čtvrtek od svých prvních slov tuto pozici opustil a nevybíravě útočil na demokraty. Obvinění je podle něj "pomsta ve jménu Clintonových" (Kavanaugh byl v 90. letech součástí týmu, který vyšetřoval prezidenta Clintona v době jeho sexuální aféry). Kavanaughovo vystoupení se dá považovat za mimořádný okamžik v dějinách boje o Nejvyšší soud, soudí WP. Nejenom, že se potenciální člen tohoto soudu rozběsnil na adresu jedné z hlavním politických sil v USA, ale vznesl také vážná obvinění o zmanipulování celého procesu.

Čtvrteční déšť a zatažené nebe nad Washingtonem odpovídalo podle francouzského Le Monde těžkému dni, jakým byl čtvrtek pro americké instituce, zaskočené sporem kolem Kavanaughovy nominace.

Senátoři sdělili Fordové i Kavanaughovi, že nestojí před soudem, avšakkdo ve čtvrtek před soudem stanul, byla politická kultura Ameriky a verdikt je jasný - vinen, napsal britský The Guardian. V senátním výboru byla naplno k vidění veškerá žluč, ošklivost a politikaření Washingtonu 2018 kontrolovaného republikány, soudí list. Šlo o temné představení, jež poskytlo náhled na panující rozkol. Proti střízlivé a věcné obviňovatelce stál rozhořčený, zlobný, slzící a politicky jednostranně zaměřený kandidát na post soudce.

Podle novináře z Vanity Fair Gabriela Shermana bylo slyšení nejčernějším zlým snem prezidenta Donalda Trumpa, protože šlo o televizní představení, které se pro něj vyvinulo špatně a nemohl to nijak ovlivnit.

Podle The Guardianu se dá míra debaklu posoudit také dopadem na stanici Fox News, která šíří Trumpovy názory a je nynějšímu prezidentovi nakloněna. V době vietnamské války prezident Lyndon Johnson údajně řekl, že přijde-li o přízeň novináře Waltera Cronkita, přijde o přízeň Američanů. Kavanaugh ve čtvrtek ztratil Fox News.

Související

Brett Kavanaugh

Nejvyšší soud USA začal projednávat citlivou kauzu potratů

Nejvyšší soud Spojených států, který ve středu poprvé po zasednutí dvou soudců navržených prezidentem Donaldem Trumpem začal projednávat velkou kauzu týkající se potratů, je v otázce očividně rozdělen. Rozhodujícím hlasem by podle agentury Reuters mohl být předseda soudu John Roberts.
Brett Kavanaugh

Soudce Kavanaugh opět čelí obviněním z obtěžování. Trump ho podpořil

Americký prezident Donald Trump se zastal soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, který čelí novým obviněním z nevhodného sexuálního chování. Obvinění vznesl bývalý spolužák z univerzity, Kavanaugh se podle něj na studentském večírku obnažoval a došlo i k dalšímu nevhodnému chování. O nových obviněních informoval list The New York Times (NYT). Prezident v reakci na tato tvrzení odsoudil média i opoziční demokraty, kteří volají po soudcově odvolání. Newyorský list je ale vystaven kritice, že o kauze informoval nepřesně.

Více souvisejících

Brett Kavanaugh Senát USA USA (Spojené státy americké) Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 33 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy