Ukradený megahit? Soud o píseň Stairway to Heaven se musí opakovat

Soudní spor o tom, zda legendární britská kapela Led Zeppelin ukradla melodii svého hitu Stairway to Heaven z instrumentální skladby Taurus skupiny Spirit, se musí opakovat. Odvolací soud v San Francisku rozhodnutí ve prospěch Led Zeppelin z roku 2016 zrušil s tím, že soudce se dopustil chyb, informovala v pátek agentura Reuters.

Zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa žalobu podal v roce 2015. Led Zeppelin podle něj melodii převzali poté co obě kapely podnikly v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech. Britská rocková legenda vydala Stairway to Heaven v roce 1971. Frontman Robert Plant a kytarista Jimmy Page tvrdí, že píseň je jejich mistrovským dílem, které složili v odlehlé chatě ve Walesu.

Porota soudu v Los Angeles v červnu 2016 rozhodla, že ačkoli Plant s Pagem měli ke skladbě Taurus přístup, úvod Stairway to Heaven s ní ve své postatě shodný není. Odvolací soud ale nařízení nového procesu odůvodnil chybami původního soudce při podávání instrukcí porotcům. Záležitost tak opět dostane do rukou soud v Los Angeles.

Právníci členů Led Zeppelin ihned vývoj nekomentovali, napsala zpravodajská společnost BBC. Pokud by spor nakonec prohráli, v sázce by mohlo být vysoké odškodné, neboť už v době prvního verdiktu jim Stairway to Heaven podle dostupných údajů vydělala přes 500 milionů dolarů (11 miliard korun).

Související

Více souvisejících

Hudba San Francisco USA (Spojené státy americké) Jimmy Page (Led Zeppelin) soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy