KLDR zrušila schůzku s Pompeem. Diplomatka Haleyová ostře napadla Rusko

Pchjongjang zrušil čtvrteční schůzku zástupce Severní Koreje s americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem. Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová v této souvislosti zkritizovala Rusko.

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které se má konat po přelomu roku, ale platí. 

Pompeo se měl v New Yorku ve čtvrtek sejít s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany a bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem. 

"Nemyslím, že jde o něco vážného," řekla ke zrušení schůzky Haleyová. "Mluvila jsem s administrativou a v podstatě to (Severokorejci) zrušili, protože nebyli připravení," vysvětlila. Diplomatka s novináři hovořila před jednáním Rady bezpečnosti OSN, která se sešla na podnět Ruska, aby jednala o výjimkách ze sankcí uvalených na KLDR.

RT @USUN: “We’re not going to get rid of sanctions on North Korea, because they haven’t done anything to warrant us getting rid of them yet. The threat is still there. North Korea still has nuclear facilities and they’ve still not allowed inspectors in to inspect them.” pic.twitter.com/g0qmubwONg

— Nikki Haley (@nikkihaley) 8. listopadu 2018

"Myslím, že se do toho (Rusové) chtějí pustit a mluvit o zrušení sankcí, protože už beztak podvádějí," řekla americká diplomatka. Obvinila dále Rusko, že do Severní Koreje posílá dělníky a dodává Pchjongjangu sankcím OSN navzdory rafinovanou ropu.

"(Rusové) chtějí zrušit bankovní sankce, což je přesně jedna z věcí, které nedodržují patřičně," konstatovala Haleyová po schůzce RB OSN. "Takže teď víme, jaká je jejich agenda. Víme přesně, proč to chtějí udělat. Nedovolíme, aby se to stalo," dodala.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Kim Čong-un Nikki Haleyová Donald Trump USA (Spojené státy americké) Severní Korea (KLDR) sankce Rusko OSN

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy