Policie USA v maléru. Zabila černošského bodyguarda, který zpacifikoval střelce

Na předměstí Chicaga policie o víkendu zastřelila mladého černocha, který pracoval jako člen ochranky baru a podle svědků zasahoval se zbraní v ruce proti rovněž ozbrojenému útočníkovi. Dnes o tom informovala zpravodajská společnost BBC. Rodina 26letého Jemela Robersona žádá v žalobě odškodné více než milion dolarů (23 milionů Kč).

Incident se odehrál v neděli po čtvrté hodině ranní místního času (11:00 SEČ). Podle deníku The Washington Post (WP) byl na začátku konflikt několika mužů, po němž jeden z nich z baru Manny's Blue Room odešel a vrátil se s pistolí. Poté začal střílet a několik lidí údajně zasáhl, na což Roberson jako pracovník ostrahy odpověděl střelbou. Pálil z legálně držené zbraně a podle právníka zastupujícího jeho matku měl na sobě čepici s nápisem "security" (ostraha).

Roberson poté údajného agresora dopadl a čekal s ním na příjezd policie. Ta však začala střílet po mladém černochovi, ačkoli okolnosti neštěstí nejsou zcela jasné. Místní policie pouze uvedla, že jeden ze strážníků "se setkal s ozbrojenou osobou" a tu zastřelil. Po incidentu byl hospitalizován i původní agresor, jeho život však nebyl ohrožen.

Roberson podle svědků při čekání na policii držel útočníka na zemi před barem a mířil na něj pistolí. "Všichni křičeli 'Je to sekuriťák'," popsal situaci svědek Adam Harris. "A oni prostě viděli černocha s pistolí a zastřelili ho," dodal. Podle WP není jasné, jak se policisté identifikovali nebo kolik času uběhlo mezi jejich příjezdem a střelbou.

Neštěstí nyní prošetřuje policie státu Illinois, která případ do jeho uzavření nehodlá komentovat. Pozůstalí Robersona popisují jako spořádaného mladého muže, nadějného hudebníka a také muže, který snil o tom, že se sám stane strážcem zákona. "Tady musíte začít pochybovat o policii a o tom, co vlastně dělají. Tohle byl člověk, který byl na jejich straně," řekl WP kamarád zesnulého Christian Torres.

Související

Více souvisejících

zabití černochů americkými policisty chicago Jemel Roberson (zabitý černoch) USA (Spojené státy americké) Policie USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy