Trump navštívil kalifornské město zničené požárem, zhrozil se +VIDEO

V severní Kalifornii našli záchranáři po ničivém lesním požáru dalších osm mrtvých lidských těl, počet obětí se tak zvýšil již na 71. Pohřešovaných je podle pátečního sdělení šerifa okresu Butte Koryho Honey 1011, ještě ve čtvrtek se hovořilo o 631 lidech. Jména ze seznamu ale mohou být zdvojená, nebo na něm mohou být osoby, které před ohněm narychlo uprchly a ještě nestačily dát úřadům nebo příbuzným vědět, že jsou v pořádku, dodal Honea. Postiženou oblast dnes navštívil americký prezident Donald Trump.

"Je to smutný pohled," řekl při návštěvě zdevastovaného městečka Paradise v doprovodu se starostkou Jody Jonesovou. "Pokud jde o počet mrtvých, nikdo ho v tuto chvíli skutečně nezná, mnoho lidí je pohřešovaných," dodal Trump.

Dílo zkázy se naskytlo pohledu amerického prezidenta také ve městě Chico. Prezidentská kolona projížděla kolem sežehnutých polí, zničených domů a ohořelých vraků automobilů.

Prezident vyjádřil naději, že požár v oblasti Paradise je poslední, protože podle něj byl "opravdu velmi zlý". Prezident slíbil, že zlepšená správa lesů zmenší budoucí rizika. Trump rovněž navštívil operační centra, setkal se s veliteli záchranných operací a ocenil práci hasičů a místních úřadů.

Trump už dříve vyhlásil celou Kalifornii za oblast katastrofy, což umožní rychlé odblokování federálních peněz. Zároveň ale republikánský prezident opakovaně kritizoval lesní správu v tomto demokraty řízeném americkém státu. Podle Trumpa měl na požárech přímou vinu.

Související

Více souvisejících

Donald Trump požár v Kalifornii (listopad 2018) USA (Spojené státy americké) Požáry v USA Prezident USA

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 14 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy