Exprezident Peru utekl na uruguayskou ambasádu, chce azyl

Peruánský exprezident Alan García požádal o azyl na uruguayské ambasádě v Limě, informovalo o tom v neděli peruánské ministerstvo zahraničí. García je ve své zemi vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, exprezident obvinění odmítá. Uruguajský ministr zahraničí Rodolfo Nin Novoa peruánskému deníku El Comercio potvrdil, že García je na ambasádě Uruguaye v Limě.

"Požádali jsme peruánskou vládu o informace k případu a pak se rozhodneme," řekl šéf uruguayské diplomacie deníku El Comercio. Dodal, že jeho vláda nemá ze zákona žádnou lhůtu pro vyřízení Garcíovy žádosti. Uvedl také, že Uruguay má "dlouhou tradici, co se týče azylu".

Cobarde!#AlanGarcía pic.twitter.com/k5BUPf4Olo

— Pollo a la Brasa ♛♔ (@enzoalabrasa) 18. listopadu 2018

García přijel do Peru minulý týden ze Španělska, kde nyní žije. V Limě chtěl vypovídat kvůli svému případu. Prokurátor ale výslech odložil a exprezidentovi zakázal na 18 měsíců opustit zemi. "Poté, co jsem absolvoval tak dlouhou cestu (ze Španělska), mě překvapilo, že výslech byl odložen a že mi bylo zakázáno opustit zemi," postěžoval si novinářům García, který stál v čele Peru v letech 1985 až 1990 a 2006 až 2011.

Devětašedesátiletý García je podle médií podezřelý mimo jiné z toho, že v roce 2012 dostal od firmy Odebrecht 100.000 dolarů (asi 2,3 milionu korun). Peníze měly jít za speciálního fondu, který měla tato stavební firma vytvořen na úplatky v Latinské Americe. García obvinění odmítl s tím, že žádné peníze nedostal a že ani v té době už nebyl prezident.

Podle peruánských médií měl García úplatky od Odebrechtu dostat i v kauze zákazky na výstavbu metra v Limě, v níž figuruje řada dalších podezřelých. Podle prokurátora hrál García během svého druhého prezidentského mandátu v přidělení zakázek na tento megaprojekt klíčovou roli.

Firma Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii, v roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce zemí Latinské Ameriky. V Peru čelí podezření z přijímání úplatků od ní všichni prezidenti, kteří stáli v čele země roku 2001. Kvůli údajně nelegálně získaným financím od Odebrechtu je ve vazbě i šéfka místní opozice Keiko Fujimoriová.

Související

Alan García

Peruánský exprezident García se zastřelil při zatýkání

Bývalý peruánský prezident Alan García dnes zemřel po zjevném pokusu o sebevraždu. Postřelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie, a poté se mu lékaři neúspěšně pokusili zachránit život. Devětašedesátiletý politik, který stál v čele jihoamerické země v druhé polovině 80. let a poté znovu v letech 2006 až 2011, se obrácením zbraně proti sobě vyhnul vazbě v souvislosti s mezinárodní korupční aférou. García obvinění odmítal a označoval za politicky motivované pronásledování.

Více souvisejících

Alan García (Peru) Peru Uruguay Odebrecht

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy