Peruánský exprezident García se zastřelil při zatýkání

Bývalý peruánský prezident Alan García dnes zemřel po zjevném pokusu o sebevraždu. Postřelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie, a poté se mu lékaři neúspěšně pokusili zachránit život. Devětašedesátiletý politik, který stál v čele jihoamerické země v druhé polovině 80. let a poté znovu v letech 2006 až 2011, se obrácením zbraně proti sobě vyhnul vazbě v souvislosti s mezinárodní korupční aférou. García obvinění odmítal a označoval za politicky motivované pronásledování.

Místní televize America informovala, že García byl operován v kritickém stavu. Později média zveřejnila zpráva o jeho úmrtí. "Jsme zdrceni smrtí bývalého prezidenta Alana Garcíi," napsal už na twitteru současný peruánský prezident Martín Vizcarra a zaslal kondolence rodině.

Peruánská justice nařídila desetidenní vyšetřovací vazbu na exprezidenta v rámci vyšetřování korupčního skandálu kolem brazilského stavebního koncernu Odebrecht. Státní zastupitelství politika vyšetřovalo kvůli údajně ilegálnímu financování prezidentské volební kampaně z roku 2006.

Podle listu El Comercio do Garcíova domu v rezidenční čtvrti Miraflores v metropoli přišel prokurátor Henry Amenábar, člen zvláštního týmu věnujícího se vyšetřování obřího korupčního skandálu Lava Jato (Automyčka), který má kořeny v Brazílii. Prokurátor doprovázený policisty Garcíovi sdělil informace o zadržení, načež se podle zdrojů deníku exprezident omluvil s tím, že si jde zatelefonovat. Když se po chvíli pokoušeli dostat policisté do pokoje, v němž se zavřel, ozval se výstřel.

Podle ministra vnitra Carlose Morána policie okamžitě pronikla do místnosti a odvezla Garcíu do nejbližší nemocnice. Lékaři jej ihned operovali, zemřel však po zástavě srdce a krvácení do mozku způsobeném průstřelem lebky.

Zdatný řečník García, který stál desítky let v čele kdysi mocné strany Apra byl v době svého prvního prezidentského funkčního období levicovým nacionalistou, který během hospodářské krize znárodňoval banky. O dvě desetiletí pozdají proslul jako zastánce volného trhu.

Vyšetřován byl kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, obvinění ale odmítal jako politicky motivovaná. Podobnými slovy dnes reagovali politici jeho strany Apra na exprezidentův skon. Podle poslance Mauricia Muldera byla zjevná sebevražda "skutkem cti" a reakcí na zvůli úřadů. "Snažili se Alana Garcíu potupit, urážet, byl terčem permanentní agrese, a tak se rozhodl jako svobodný člověk, jeho rozhodnutí bylo věcí důstojnosti a cti," řekl médiím Mulder. Zároveň kritizoval prokuraturu za to, že rozhodla o předběžné vazbě ještě před výslechem peruánského zástupce firmy Odebrecht plánovaným na příští týden.

Brazilská stavební společnost figuruje v centru obřího korupčního skandálu s kořeny v největší latinskoamerické zemi. V roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce dalších států regionu. V Peru čelí podezření z přijímání úplatků od ní všichni prezidenti, kteří stáli v čele země od roku 2001.

Související

Alan García

Exprezident Peru utekl na uruguayskou ambasádu, chce azyl

Peruánský exprezident Alan García požádal o azyl na uruguayské ambasádě v Limě, informovalo o tom v neděli peruánské ministerstvo zahraničí. García je ve své zemi vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, exprezident obvinění odmítá. Uruguajský ministr zahraničí Rodolfo Nin Novoa peruánskému deníku El Comercio potvrdil, že García je na ambasádě Uruguaye v Limě.

Více souvisejících

Alan García (Peru) Peru

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy