Honduraská karavana migrantů dorazila do Mexika, úřady slibují uprchlíkům práci

Přibližně tisícovka migrantů, kteří tento týden vyrazili z Hondurasu do Spojených států v rámci další takzvané migrační karavany, ve čtvrtek překročila mexické hranice. Nová mexická vláda slibuje, že se pro některé z nich pokusí najít práci, aby nepokračovali na sever do USA. Americký prezident Donald Trump odmítá do země přistěhovalce bez potřebných dokladů vpustit a hranici s Mexikem střeží armáda.

Mexické úřady členy nově příchozí skupiny ve čtvrtek registrovaly a opatřily náramky pro snadnější identifikaci, uvedla agentura Reuters. Těm, kteří splní požadované podmínky, vydají humanitární víza, což jim umožní získat v zemi legálně práci, řekla agentuře ředitelka mexického úřadu pro kontrolu migrace Ana Martínezová.

Zatím však podle ní není jasné, jaká část skupiny se rozhodne v zemi zůstat a kolik přistěhovalců zamíří k severní hranici, kam jim cesta může trvat i více než měsíc.

Levicový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po svém loňském nástupu do funkce přislíbil, že se pokusí řešit problém s tisíci lidmi proudícími do USA humanitární cestou a nabídne části z nich práci. Výměnou za to žádá od Trumpa, aby se jeho země podílela na hospodářském rozvoji regionu.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky nejsou novým fenoménem, lidé z regionu utíkají před chudobou a násilím už řadu let. Do centra zájmu médií se dostaly až loni, kdy je Trump začal nazývat ohrožením americké bezpečnosti a vylsal kvůli nim na hranice tisíce vojáků. Kvůli sporu o Trumpův plán na stavbu hraniční bariéry jsou již téměř měsíc zablokovány finance amerických úřadů.

“In 2018 alone, 20,000 illegal aliens with criminal records were apprehended trying to cross the Border, and there was a 122% increase in fentanyl being smuggled between ports of entry. Last month alone, more than 20,000 minors were smuggled into the U.S.” @seanhannity

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18. ledna 2019

Podle honduraského ministerstva zahraničí dorazilo v posledních několika měsících do Mexika na 13.000 Hondurasanů, z nichž se jich asi 7270 dobrovolně vrátilo. Údajně poté, co zjistili, že by v Mexiku u amerických hranic museli strávit řadu měsíců, než by vůbec hraniční úřady zaregistrovaly jejich žádost o azyl. Registrují totiž jen kolem stovky žádostí denně.

Související

Více souvisejících

karavany migrantů Mexiko Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy