Exprezident Bush dal svým bodyguardům neobvyklý dárek. Objednal pizzu

Bývalý americký prezident George Bush mladší objednal pizzu pro členy Tajné služby, kteří se starají o bezpečnost jeho a jeho manželky Laury. Vyjádřil tak solidaritu nejen s nimi, ale i s dalšími státními zaměstnanci, kteří kvůli rozpočtové krizi nedostávají výplatu.

"Laura Bushová a já jsme vděční pracovníkům Tajné služby a tisícům zaměstnanců federálních úřadů, kteří tvrdě pracují, aniž by za to dostali zaplaceno," napsal někdejší republikánský prezident na svém instagramovém účtu. K tomuto záznamu připojil fotografii, jak bodyguardům nese krabice s pizzou. Vyzval zároveň republikány i demokraty, "aby nechali politiku stranou, sešli se a ukončili tuto rozpočtovou krizi".

Financování části ministerstev a vládních agentur se v důsledku sporu současného prezidenta Donalda Trumpa s demokratickými kongresmany o zeď na hranici s Mexikem zastavilo 22. prosince. Doma zůstává nebo zatím pracuje zadarmo na 800.000 zaměstnanců amerických federálních úřadů. Je mezi nimi i přibližně 6000 příslušníků Tajné služby, uvádí britská BBC. Jde o nejdelší rozpočtovou krizi, jakou USA doposud zažily.

Kanadští zaměstnanci řízení letového provozu poslali před několika dny stovky pizz svým kolegům ve Spojených státech, kterým nezbývá než pracovat zadarmo.

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin chtěl svou válku na Ukrajině. V Gruzii bránil myšlenku ruského impéria, říká diplomat

Bývalý americký diplomat Daniel Fried poskytl gruzínské verzi stanice RFE/RL rozhovor o pozici Washingtonu vůči ruské válce proti Gruzii z roku 2008. Podle něj prokázala, že je ruský prezident Vladimir Putin ochoten jít do války, aby „bránil svou verzi ruského impéria“. „Je to lekce, kterou jsme se všichni naučili v souvislosti s Ukrajinou, ale nejprve jsme se ji naučili s Gruzií,“ uvedl. 
bush, george w. jr.

Exprezident Bush vyjádřil hluboký smutek nad "tragickým" vývojem v Afghánistánu

Bývalý americký prezident George Bush mladší a jeho žena Laura sledují vývoj v Afghánistánu s "hlubokým smutkem". Pár to uvádí v prohlášení vydaném v noci na dnešek po rychlém postupu radikálního hnutí Tálibán zakončeném obsazením hlavního města Kábulu. Podle Bushových by Spojené státy měly Afgháncům prchajícím před islamisty zajistit možnost opustit jejich vlast.

Více souvisejících

George W. Bush (jr.)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy