Masakr v Bogotě: Útok na akademii byl dle válečného práva, tvrdí rebelové ELN

Kolumbijská povstalecká organizace Vojsko národního osvobození (ELN) dnes označila čtvrteční bombový útok na policejní akademii v Bogotě za legitimní válečný čin. Prezidenta Ivána Duqueho vyzvala, aby se zapojil do mírového vyjednávání, uvedla agentura Reuters. Čtvrteční incident si vyžádal 21 obětí na životech, desítky dalších byly zraněny.

V prohlášení na svých webových stránkách dnes ELN uvedla, že provedla útok na "vojenské pozice", kde se cvičí v boji vojenští činitelé. "Operace provedená proti tomuto zařízení a vojákům byla v souladu s válečným právem, nebyly tam žádné nebojující oběti," cituje agentura Reuters z prohlášení.

At least 8 killed, 10 injured as car bomb strikes #Bogota police academy pic.twitter.com/R7Lsn06P22

— Ruptly (@Ruptly) 17. ledna 2019

Do budovy policejní akademie v kolumbijské metropoli najel minulý týden ve čtvrtek útočník autem s 80 kilogramy trhaviny. Výbuch usmrtil atentátníka a 20 kadetů ve věku od 18 do 23 let a poničil rovněž okolní budovy. Podle místních médií byl atentát nejhorším teroristickým činem v Bogotě od roku 2003.

Prezident Duque pak v pátek zrušil dekret rušící zatykače na vůdce ELN, poslední aktivní povstalecké organizace v zemi, kteří žijí na Kubě. Havanu vyzval, aby velitele ELN vydala do Kolumbie. V neděli vyšly na demonstrace po celé zemi tisíce lidí, kteří tak vyjádřili nesouhlas s násilím a solidaritu s tamní policií.

ELN, která má podle odhadů 1500 až 2000 členů, považují za teroristickou organizaci Spojené státy i členské země EU. Loni v únoru zahájili povstalci z ELN mírová jednání s tehdejším prezidentem Juanem Manuelem Santosem. Stávající hlava státu však další vyjednávání loni v srpnu odložila, dokud skupina nepropustí unesené rukojmí, jejichž počet se odhaduje na 17.

"Prezidente Duque, chceme zopakovat, že válka není budoucností Kolumbie. Tou je mír. Chceme tak připomenout, že nejlepším krokem pro tuto zemi bude vyslat vaši delegaci k vyjednávání, a tak zajistit kontinuitu mírového procesu a vytvoření dohod, které započala předešlá vláda," uvedla dnes ELN.

Kuba na žádost o zadržení a vydání povstalců pobývajících v Havaně na pozastavených mírových jednáních odpověděla, že se bude řídit závazky přijatými ještě před nynější roztržkou.

Související

Terorismus

Teror v Bogotě: Výbuch auta zabil 20 kadetů, útok spáchal člen povstalců ELN

Čtvrteční útok na policejní akademii v kolumbijské metropoli Bogotě, při němž zemřelo 20 mladých kadetů a 68 lidí bylo zraněno, spáchal člen povstalecké organizace Vojsko národního osvobození (ELN). I on při útoku zemřel. Oznámil to dnes kolumbijský ministr obrany Guillermo Botero na tiskové konferenci. Uvedl také, že všechny oběti byli studenti akademie ve věku od 17 do 22 let.
Kolumbie, ilustrační foto

Teroristický útok v Bogotě si vyžádal minimálně deset mrtvých

Nejméně devět lidí přišlo dnes v Bogotě o život a několik desítek dalších utrpělo zranění při explozi auta s výbušninami v areálu policejní akademie. Informovaly o tom ministerstvo obrany a policie. Prezident Iván Duque událost označil za teroristický čin, jehož pachatele už prokuratura identifikovala.

Více souvisejících

ELN (kolumbijští povstalci) teroristické útoky v Kolumbii Kolumbie Iván Duque

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy