Trumpova vláda zrušila sankce proti Děripaskových firmám, senátoři skřípou zuby

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušila sankce proti třem firmám napojeným na ruského oligarchu Olega Děripasku, blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina. Zrušení postihu důrazně odmítali demokratičtí senátoři, k nimž se připojilo i 11 republikánů, informovala agentura Reuters. Sankce proti Děripaskovi zůstávají v platnosti.

Sankce proti ruským společnostem Rusal, EN+ Group Plc a EuroSibEnergo byly vyhlášeny loni v dubnu kvůli ruské anexi Krymu, údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 a ruské podpoře režimu Bašára Asada. Ministerstvo financí USA záměr rušit sankce vyhlásilo už loni v prosinci, protože Děripaska restrukturalizoval majetkové struktury svých firem tak, aby se jeho podíl zmenšil.

Někteří američtí zákonodárci z obou hlavních politických táborů argumentovali, že by se postih neměl uvolňovat, dokud neskončí práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách. Senát začal projednávat rezoluci, která zrušení sankcí odmítá.

Trump's Treasury Dept. just lifted sanctions imposed on US Rusal PLC, En+ Group PLC and JSC EuroSibEnergo — three companies linked to Russian oligarch Oleg #Deripaska, said to be one of Putin's favorite oligarchs.#Russia https://t.co/BUCrMbmlsx pic.twitter.com/ew1hIsuh5z

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) 27. ledna 2019

Rusal je druhým největším producentem hliníku na světě a firma EN+ vlastní téměř polovinu jeho akcií. Mnoho z republikánů, kteří byli proti zachování postihu, se obávalo dopadu na světový obchod s hliníkem. Americké ministerstvo financí v neděli podobně konstatovalo, že všechny tři společnosti snížily přímé i nepřímé Děripaskovy podíly v nich a že se vlivu ruského oligarchy zbavily. Ministerstvo zároveň ujistilo, že na sankcích týkajících se osobně Děripasky se nic nemění.

Po oznámení ministerstva financí se svých funkcí vzdal předseda představenstva a ředitel společnosti Rusal Jean-Pierre Thomas, který byl do čela firmy zvolen před měsícem. Jeho odchodem z řídících funkcí americké ministerstvo podmínilo zrušení sankcí. Hodnota akcií Rusalu na burze v Hongkongu vzrostla o pět a na moskevské burze o deset procent. Kurz rublu se zvýšil vůči dolaru i euru.

Těžba hliníku je v Rusku po Číně největší na světě. Zavedení sankcí vyvolalo rostoucí zájem o čínský hliník, jehož export loni dosáhl rekordních objemů.

Děripaska měl úzké vazby na bývalého šéfa Trumpovy volební kampaně Paula Manaforta, který se loni v září rozhodl s vyšetřovatele Muellerem spolupracovat a přiznal se k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Ruská média řadí oligarchu do nejužšího okruhu Putinových spojenců.

Související

Více souvisejících

Oleg Děripaska (ruský miliardář) protiruské sankce USA (Spojené státy americké) Senát USA Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy