V Kolumbii zabili velitele odštěpené frakce gerily FARC

Kolumbijská armáda zabila velitele odštěpené frakce Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), která narozdíl od většiny členů této povstalecké skupiny odmítla složit zbraně a pokračuje v ozbrojených akcích. Uvedl to na twitteru prezident Iván Duque.

Muž známý pod povstaleckým pseudonymem Rodrigo Cadete zemřel při bombardování tábora své frakce.

Dvaapadesátiletý muž s občanským jménem Édgar Salado Aragón byl podle kolumbijských médií členem FARC již od svých 13 let a v roce 2016 patřil ke skupině, která se odmítla podřídit podmínkám mírových rozhovorů s vládou. Jeho frakce se místo odzbrojení rozhodla pokračovat v násilnostech, únosech či obchodu s drogami.

"V Kolumbii nebude místo pro teroristy," komentoval zneškodnění jednoho z nejobávanějších gerilových bojovníků v zemi Duque.

Spolu s Cadetem zemřelo při vojenské akci devět dalších rebelů, několik bylo zatčeno. Armáda rovněž v jejich táboře zabavila zbraně, vysílačky či počítače.

Bývalý prezident Juan Manuel Santos vyjednal s rebely dohodu, jejíž podpis v roce 2016 ukončil více než půl století ozbrojeného boje FARC. Výměnou za složení zbraní dostali povstalci možnost začlenit se do společnosti, desítka z nich se stala novými poslanci. Odštěpená frakce však dohodu odmítla a od té doby má na svědomí řadu útoků.

Související

zbraně

Masakr z doby války s FARC: V Kolumbii našli hrob, bylo v něm 50 těl

Kolumbijské úřady o víkendu informovaly o nálezu hromadného hrobu, v němž se podle nich nachází ostatky více než 50 civilistů, které zřejmě zastřelili příslušníci kolumbijských vládních jednotek během boje s levicovou gerilou FARC a vydávali je za povstalce. Informovala o tom místní média. Podle rozhlasu Caracol byl hrob nalezen u města Dabeiba na západě Kolumbie.

Více souvisejících

FARC Kolumbie Rodrigo Cadete Iván Duque

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy