Do ulic L.A. vtrhla armáda, město ochromily bojové helikoptéry + VIDEO

Velmi dramatickou noc prožilo druhé nejlidnatější město USA - Los Angeles. Do ulic doslova vtrhli příslušníci speciálních sil ve vrtulnících. městem se rozlétaly zvuky a výbuchy. Vyděšení obyvatelé se obraceli na policii, aby zjistili, co se vlastně děje.

Série hlasitých výbuchů v pondělí v noci otřásla centem amerického Los Angeles. Podle deníku Los Angeles Times vyděsily některé lidi, kteří si stěžovali nejen na sociálních médiích. Policie (LAPD) je ale ihned uklidnila a ujistila je, že není důvod ke znepokojení. Hluk byl součástí výcvikového cvičení americké armády, která zahrnovala simulaci využití letadel, helikoptér, speciálních sil a zbraní v městském prostředí. 

„Obyvatelé mohli slyšet zvuky spojené s tréninkem," uvedla LAPD v oficiální zprávě. Místní prý sice byli předem na cvičení upozorněni, některým ale evidentně tato informace úplně unikla. Výcvik přitom trval několik dní. 

„Každé vybrané místo umožňuje speciálním operačním týmům a letovým posádkám udržovat maximální připravenost a dovednosti, ověřovat vybavení a provádět standardní bezpečnostní postupy. Školení je nezbytné, abychom zajistili, že členové sil jsou plně vyškoleni a připraveni hájit naši zemi v zámoří,“ vysvětlovala policie.

Na videích přímo z cvičného zásahu je možné vidět helikoptéry MH-6 Little Birds. Ty během městského válečného cvičení létaly opravdu velmi nízko. S ohledem na vítr, který v tu dobu foukal, šlo o skutečně působivou ukázku dovedností pilotů, informuje server The Drive.

Do akce byl nasazen také víceúčelový vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk, který byl nasazen v ostrých bojových misích v Grenadě, Panamě, Iráku, Somálsku, na Balkáně, v Afghánistánu a zemích Blízkého východu.

Stroje dokonce přistály přímo uprostřed ulice, aby vysadily příslušníky speciálních sil, kteří vběhli do nedaleké budovy. To vše se odehrálo v režii výsadkářů ze 160. leteckého pluku zvláštních operací, který je také znám pod přezdívkou „Night Stalkers“. Zmíněný pluk se specializuje přímo na takové mise, kdy je potřeba vysadit příslušníky speciálních sil přímo k určitému cíli.

Na internetu se objevila řada videí zachycujících manévry přímo v ulicích L.A. Některé záběry vypadaní spíše jako z akčního filmu, ale nenechte se zmást. Opravdu jde o reálné záběry armádního cvičení.

Helicopters flying crazy low in DTLA! #military pic.twitter.com/Cvi6EO83mp

— Mario Mercado (@mmercad4) 5. února 2019

Never a dull moment in #DTLA pic.twitter.com/UtW6bq0m8f

— Alex Strezev (@AlexStrezev) 5. února 2019

Podobné cvičení proběhne brzy i v Long Beach. Mělo by probíhat podobně jako v Los Angeles, kromě toho by ale měly být využity i skutečné výbušniny. Vzhledem k tomu, že Long Beach je obrovský přístav, bude pravděpodobně sloužit jako výcvikový prostor pro scénáře spojená s loděmi americkými Navy SEALs (česky Námořní, vzdušné a pozemní týmy Námořnictva Spojených států amerických).

Související

filmové ceny oscar

V Los Angeles vrcholí sezóna filmových cen, favoritem Oscarů je absurdní sci-fi

Hollywood se připravuje na největší filmařský svátek roku. Hvězdy filmového průmyslu se za zhruba 24 hodin sejdou v sále Dolby Theatre v Los Angeles, aby sledovaly vyhlášení vítězů 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd. Za favorita letošních Oscarů je považován bláznivý sci-fi snímek Všechno, všude, najednou, který byl nominován v 11 kategoriích. Přenos z vrcholu sezóny filmových cen začíná v pondělí v 02:00 SEČ.

Více souvisejících

Los Angeles Americká armáda (U.S. ARMY) NAVY SEALs vrtulník MH-6 Little Bird

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 5 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 9 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 9 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí bude na druhý květnový svátek chladnější, ukazuje předpověď

Druhý květnový svátek se ponese v mírně chladnějších teplotách. Podle ČHMÚ.cz se ochladí pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy