Muslimská členka Kongresu je antisemitka? Její výrok vyvolal bouři nevole

Demokratická členka Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarová, která již týdny čelí obviněním z antisemitismu, se v pondělí omluvila na výrok naznačující, že americká podpora Izraele je důsledkem politické korupce a podplácení proizraelské lobby. K omluvě ji přimělo veřejné pokárání od stranické kolegyně a šéfky dolní komory Kongresu Nancy Pelosiové.

"Je to jenom o Benjaminech, drahá," prohlásila v neděli na twitteru Omarová na adresu proizraelské politiky Spojených států. Odkazovala se přitom na stodolarovou bankovku, na níž je vyobrazen bývalý ministr financí USA Benjamin Franklin.

It's all about the Benjamins baby ? https://t.co/KatcXJnZLV

— Ilhan Omar (@IlhanMN) 10. února 2019

"Antisemitismus je skutečný a já jsem vděčná židovským spojencům a kolegům, kteří mě poučili o bolestné historii antisemitských výroků," uvedla Omarová, čerstvá demokratická členka Sněmovny reprezentantů za stát Minnesota a jedna z prvních dvou zvolených muslimek do Kongresu. "Jednoznačně se omlouvám," dodala.

Omarová spolu s Rashidou Tlaibovou z Michiganu byly oslavovány jako symboly různorodosti, když začátkem ledna složily přísahu v Kongresu. O pár týdnů později se však kvůli svým nekompromisním postojům vůči Izraeli staly asi nejkontroverznějšími členy demokratického poslaneckého klubu.

Omarová, která chodí zahalená tradičním hidžábem, například v lednu uvedla, že "má chuť se smát", když američtí politici vyzdvihují Izrael jako demokracii na Blízkém východě. Republikáni nyní téměř denně kritizují antisemitismus a bigotnost obou poslankyň a snaží se Demokratickou stranu vykreslit jako a priori protižidovskou.

Omarovou proto za její výroky veřejně pokáralo vedení demokratické strany v čele s demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Pelosiovou.

In our conversation today, Congresswoman Omar and I agreed that we must use this moment to move forward as we reject anti-Semitism in all forms. https://t.co/UpZA3DNgQs pic.twitter.com/1Z6rH65e3M

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) 11. února 2019

Spor s Omarovou je podle deníku The New York Times posledním příkladem její snahy o udržení kontroly nad různorodým a občas také neukázněným parlamentním klubem demokratů.

Kromě "ukáznění" Omarové se jí podařilo zchladit také ambiciózní program "Zeleného nového údělu", s nímž přišla představitelka levicového stranického křídla Alexandria Ocasiová-Cortezová, a také utlumit agresivní výzvy k některých demokratů k odvolání prezidenta Donalda Trumpa. V příštích dnech bude muset uklidňovat liberální část strany, která nejspíše bude nespokojená s kompromisní dohodou s republikány o ochraně hranic.

Související

Benjamin Netanjahu

Muslimské kongresmanky se chystali do Izraele, ten jim odmítl dát víza

Izraelské úřady dnes zakázaly dvěma členkám americké Sněmovny reprezentantů vstup do země. Podle listu The Jerusalem Post to oznámila náměstkyně ministra zahraničí. Televizní stanice Channel 12 již předtím uvedla, že ministr vnitra Arje Deri rozhodl, že političky Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová povolení ke vstupu nedostanou.

Více souvisejících

Ilhan Omarová (kongresmanka) Antisemitismus USA (Spojené státy americké) Kongres USA

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy