Karneval byl posunut, v Brazílii pršelo

Po krátkém odkladu způsobeném vydatným deštěm začal v pátek večer místního času (sobota brzy ráno SEČ) v Riu de Janeiro světoznámý karneval. Slavným Sambodromem, na kterém bylo krátce před tím podle snímků zveřejněných serverem O Globo po kotníky vody, prošla už první škola samby Unidos da Ponte. Tanečníky v pestrobarevných kostýmech obdivovali lidé z tribun, které se kvůli nepříznivému počasí ne zcela zaplnily.

Déšť ze silných bouřek zaplavil řadu ulic sedmimilionového přístavního města. Karnevalová přehlídka, kterou přijeli obdivovat lidé z celého světa, začala nakonec zhruba s půlhodinovým zpožděním ve 23:00 místního času (3:00 SEČ). Téměř tři desítky škol samby se nyní budou představovat během čtyř po sobě jdoucích večerů.

Z večerních přehlídek, které potrvají do pondělí, pak komise vybere šest nejlepších tanečních škol. Na tribuny podél Sambodromu se vejde až 70.000 diváků.

Komplikací pro karneval představoval letos opět ceremoniál formálního předávání klíčů králi Momovi. Starosta města Marcelo Crivella, který je hluboce věřící, odmítl podle portálu O Globo symbolický klíč od města předat. Stejně se zachoval už v uplynulých dvou letech, kdy kritizoval necudnost účastníků. Ceremonie se tak musela obejít bez jeho přítomnosti. Zástupce radnice nakonec předal králi Momovi klíče od karnevalu, ne však klíče od města.

Ve městě platí mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích jsou posílené policejní hlídky a kamerový systém je připojen k systému, který dokáže na základě tváře identifikovat hledané osoby. Rozeznávání obličejů, které je podle policie na karnevalu novinkou, si ale mezi obyvateli vysloužilo spíše posměch. Ti tvrdí, že toto opatření bude neúčinné, neboť účastníci karnevalu nosí masky, případně mají tváře silně nalíčené.

Vedení Ria de Janeiro očekává, že město kvůli karnevalu letos navštíví kolem sedmi milionů turistů z Brazílie i zahraničí.

Související

Více souvisejících

Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy