Případ Turpinových šokoval nejen USA, děti byly připoutané řetězem k posteli

Po letech útrap se 14. ledna 2018 podařilo v kalifornském městě Perris, které se nachází zhruba 110 kilometrů východně od Los Angeles, dostat na svobodu skupině 13 dětí a mladých lidí, které věznili jejich vlastní rodiče ve sklepě domu. Policii zalarmovala sedmnáctiletá dívka, která se k útěku po dvou letech plánování odhodlala se svou sestrou. Ta se ale ze strachu z rodičů vrátila. Když policie dorazila na místo, nalezla jedno z již dospělých dětí připoutané řetězem k posteli. Všichni zadržovaní byli ve zbídačeném stavu a podvyživení.

Dlouhodobě špatné zacházení a nedostatek potravy se výrazně podepsaly na zdraví všech 13 sourozenců. Jíst děti mohly jednou denně a například sprchu měly povolenou jen jednou ročně. Když je policisté objevili, domnívali se kvůli jejich drobné tělesné stavbě, že jsou všichni nezletilí. Brzy se ukázalo, že sedmi z vězněných už bylo 18 let, vypadali ale mnohem mladší. Nejmladšímu dítěti byly dva roky, nejstarší dceři pak 29 let, vážila ale pouhých 37 kilogramů.

"Podmínky tam byly děsivé," popsal situaci v domě místní šerif. Sousedy odhalení šokovalo, prý neměli ani tušení, co se uvnitř děje. Rodinu označili za velmi uzavřenou. Manželé, které podle jejich slov k plození dětí "přiměl Bůh", byli později obviněni z mučení, týrání a omezování osobní svobody.

David Allen Turpin (57) a Louise Ann Turpinová (50) se vzali v roce 1985, Turpinovi bylo tehdy 23 let, jeho manželce 16 let. Turpin vystudoval Virginský technologický institut a živil se jako programátor. Jeho manželka byla ženou v domácnosti.

Podle údajů kalifornského ministerstva školství byla na adrese domu registrována soukromá škola, jejímž byl Turpin ředitelem. V posledním zdokumentovaném školním roce figurovalo v záznamech šest studentů různého věku. Turpinovi byli podle listu The New York Times velmi zadlužení a v roce 2011 zažádali o osobní bankrot. Louise byla podle svědectví své sestry v dětství zneužívána svým dědečkem.

Výběr známých obdobných případů:

V Evropě je kauza srovnávána s případem Josefa Fritzla, který v roce 1984 uvěznil svou tehdy osmnáctiletou dceru v tajných sklepních prostorách svého domu, opakovaně ji znásilňoval a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil. V březnu 2009 byl odsouzen k doživotnímu vězení. Hrůzný příběh byl odhalen až po téměř 24 letech, a to v dubnu 2008 poté, co nejstarší z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadla do bezvědomí a Fritzl svolil s její hospitalizací.

Po odhalení Josefa Fritzla se na policii přihlásila také Francouzka Lydia Gouardová, kterou její otec od jejích devíti let téměř třicet let věznil, mučil a znásilňoval a zplodil s ní šest dětí. Její utrpení ukončila až smrt jejího otce. Odsouzena k podmínce na čtyři roky byla její matka, která o všem věděla.

Přes 25 let věznil a znásilňoval svou dceru od jejích devíti let Arcedio Alvarez z kolumbijského města Mariquita. S dcerou zplodil 14 dětí, z nichž šest zemřelo kvůli nedostatku lékařské péče. Zatčen byl v roce 2009 poté, co se jeho dceři a několika dětem podařilo uprchnout. Odsouzen byl na 15 let, o dva roky později zemřel. Ještě o tři roky déle věznil a znásilňoval svou dceru muž z australského městečka Moe ve státě Victoria. Dcera mu porodila čtyři děti, za svůj čin byl odsouzen na 22 let do vězení.

V roce 2009 italská policie zatkla Michela Mongelliho z Turína, který 25 let věznil a znásilňoval svou dceru a ke stejným zvrhlostem nutil i svého syna, který znásilňoval nejen svou sestru, ale také své čtyři dcery ve věku šest, osm, dvanáct a dvacet let. Rovněž 25 let věznil a znásilňoval své dvě dcery obchodník z Sheffieldu, který byl nakonec odsouzen k několikanásobnému doživotnímu trestu.

Sedm let (1998 až 2005) věznila doma své tři dcery duševně nemocná matka z rakouského Gramastettenu.

Související

Děti v řetězech (USA, 16.1.2018): David Allen Turpin (57), a Louise Anna Turpin (49).

Dům hrůzy: Manželé Turpinovi dostali doživotí, ve sklepě věznili a týrali 12 dětí

Americký soud dnes poslal na doživotí do vězení Davida a Louise Turpinovy, které uznal vinnými z týrání a zanedbávání 12 ze 13 jejich dětí. Informovala o tom agentura AP. Manželé potomky léta věznili ve sklepě svého domu, některé připoutávali k nábytku, odpírali jim jídlo a fyzicky je trestali. Policie děti našla loni poté, co z domu uprchla 17letá dívka a zavolala pomoc.

Více souvisejících

Lousie Anna Turpin David a Louisa Turpinovy Týrané děti USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy