Mexiko poslalo do USA delegaci. Podaří se urovnat spor s Trumpem?

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador je přesvědčen, že spor se Spojenými státy se podaří vyřešit bez zavedení cel na mexické zboží. Podle agentury Reuters to prohlásil na tiskové konferenci u příležitosti dnešních rozhovorů amerického ministra obchodu Wilbura Rosse s jeho mexickou kolegyní Gracielou Márquezovou Colínovou. Prezident USA Donald Trump ale už v neděli zdůraznil, že Washington nestojí o rozhovory, ale o činy.

Trump minulý týden překvapivě oznámil, že Spojené státy od 10. června uvalí na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo, pokud Mexiko nezastaví příliv migrantů bez víz do Spojených států.

Clo chce postupně každý měsíc o dalších pět procentních bodů zvyšovat až na úroveň 25 procent. López Obrador napsal Trumpovi dopis, ve kterém ho vyzval k dialogu, a vyslal do USA diplomatickou delegaci.

"Mexiko posílá velkou delegaci, aby jednala o hranicích. Problém je, že oni 'jednají' už 25 let. My chceme činy, ne slova. Oni by mohli tu krizi na hranicích vyřešit za jeden den, kdyby chtěli. V opačném případě se naše společnosti a pracovní místa vrátí do USA!" napsal v neděli Trump na twitteru.

Mexico is sending a big delegation to talk about the Border. Problem is, they’ve been “talking” for 25 years. We want action, not talk. They could solve the Border Crisis in one day if they so desired. Otherwise, our companies and jobs are coming back to the USA!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2. června 2019

Dnes mexický prezident prohlásil, že věří v dohodu, díky které se obchodní spor podaří zažehnat. Dohoda je podle něj v zájmu obou zemí. Zopakoval, že Trumpa chce mít nadále za svého přítele a že americký prezident má právo se vyjádřit, což Mexiko respektuje. "Dialog je ale v případě odlišných postojů tou nejlepší cestou vpřed," dodal s tím, že Mexiko musí jednat prozíravě a udržet dobré mezivládní vztahy.

Na dnešní jednání ministrů Rosse a Márquezové Colínové naváže ve středu ve Washingtonu schůzka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea s jeho mexickým protějškem Marcelem Ebrardem.

El gobierno de México es amigo del gobierno de EUA. El presidente de México quiere seguir siendo amigo del presidente Trump. Los mexicanos somos amigos del pueblo estadounidense. A ellos les digo desde Paraíso: Juremos que nada ni nadie separe nuestra bonita y sagrada amistad.

— Andrés Manuel (@lopezobrador_) 2. června 2019

Ebrard dnes podle agentury Reuters řekl, že pro Mexiko by nebylo přijatelné, pokud by ho Spojené státy označily za třetí bezpečnou zemi pro žadatele o azyl. List The Washington Post připomněl, že Trumpova administrativa už loni na jaře o této myšlence hovořila s mexickými činiteli. Taková dohoda s Mexikem by prakticky znamenala, že americké azylové úřady by mohly hromadně vracet běžence, kteří do USA vstoupili přes Mexiko.

Na pozadí americko-mexického sporu o migraci a cla Trump v neděli oznámil, že z funkce odchází hlavní ekonomický poradce Bílého domu Kevin Hassett a že jeho nástupce oznámí po návratu z Evropy. Hassett v rozhovoru s televizí CNBC dnes řekl, že jeho odchod nijak nesouvisí s ohlášenými cly na mexické zboží, protože výměna na tomto postu byla připravována delší dobu. K clům uvedl, že z krátkodobého hlediska dolehnou více na Mexiko, osobně ale věří, že vzájemné rozhovory povedou k řešení problému.

Související

Manuel López Obrador

Mexického prezidenta pobouřila slova, že Mexiko ztratilo kontrolu nad částí země

Mexický prezident dnes pobouřeně odmítl komentáře šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který prohlásil, že mexická vláda ztratila kontrolu nad částmi země, kde operují drogové kartely. Prezident Andrés Manuel López Obrador nicméně připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv, aby tak získaly souhlas pro dovoz chemikálii potřebných pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.

Více souvisejících

Manuel López Obrador Donald Trump Mexiko USA (Spojené státy americké) migrace

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy