Trumpův syn Donald vypovídal na uzavřeném slyšení v Kongresu

Ve výboru amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb dnes na uzavřeném zasedání vypovídal syn amerického prezidenta Donald Trump mladší. Senátoři od něj chtěli slyšet detaily plánů jeho otce na stavbu mrakodrapu v Moskvě a informaci o jednání s ruskou právničkou v New Yorku v létě 2016. Trump mladší do Senátu nepřišel dobrovolně, po dvojím odmítnutí se dostavil až na základě obsílky.

Události spojené s kontakty Trumpovy rodiny a jeho poradců s Ruskem prošetřoval dva roky zvláštní tým vyšetřovatelů FBI, který o něm v dubnu vydal závěrečnou zprávu. Několik kongresových výborů nicméně v šetření dál pokračuje, protože se domnívá, že závěry vyšetřovatelů jsou nedostatečné. Trump mladší už v Kongresu vypovídal dvakrát, prezident si v květnu stěžoval, že jeho syn je ze strany poslanců vystaven nefér jednání.

Při příchodu do Senátu dnes prezidentův syn prohlásil, že na svých dřívějších výpovědích nemá co změnit. O stavbě moskevského mrakodrapu, kterou jeho otec zvažoval, ale nerealizoval, byl prý informován jen povrchně. Bývalý prezidentský poradce Michael Cohen ovšem už dříve vypověděl, že s Trumpovým synem mluvil o projektu nejmíň desetkrát.

Senátory dnes zajímalo i setkání v newyorské Trump Tower, na kterém Trump mladší a rovněž prezidentův zeť Jared Kushner v červnu 2016 hovořili s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Slíbila prý, že na Hillary Clintonovou, která proti Donaldu Trumpovi kandidovala v prezidentských volbách, dodá kompromitující informace. Žádné ale prý nepřinesla.

Ruské vyšetřování bylo dnes také tématem schůze výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který si pozval dva bývalé agenty FBI Roberta Andersona a Stephanii Douglasovou. Členové výboru se chtěli dozvědět podrobnosti o metodách ruské špionáže při pokusech o zásahy do amerických prezidentských voleb.

Související

Donald Trump junior

Donald Trump mladší považuje obvinění svého otce za "komunistická"

Děti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa označily obvinění svého otce za politicky motivované. Donald Trump mladší ve svém pořadu "Triggered" prohlásil, že rozhodnutí manhattanské poroty je "komunistické" a "červenali by se z něj i Mao, Stalin a Pol Pot". Kroky newyorské okresní prokuratury Trump ml. podle stanice Sky News srovnal s konáním známých diktátorů světové historie asi deset minut poté, co se o obvinění dozvěděl v médiích.
Donald Trump junior

Newyorská prokuratura předvolala k výslechu dvě Trumpovy děti

Generální prokurátorka amerického státu New York Letitia Jamesová předvolala k výslechu dvě nejstarší děti exprezidenta Donalda Trumpa - Donalda mladšího a Ivanku. Obsílka souvisí s vyšetřováním možných daňových úniků v rodinné firmě bývalého šéfa Bílého domu The Trump Organization. O předvolání informoval list The New York Times (NYT) s odvoláním na soudní dokumenty.

Více souvisejících

Donald Trump junior Donald Trump Senát USA

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy