Trumpovi ministři pohrdají Kongresem? Čelí obvinění, Bílý dům se demokratům vysmál

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ovládaná opozičními demokraty se rozhodla obvinit dva ministry vlády Donalda Trumpa z pohrdání Kongresem. Ministr spravedlnosti William Barr a ministr obchodu Wilbur Ross by se podle poslanců měli zodpovídat za odmítnutí spolupráce se sněmovnou ve sporu o metodiku sčítání obyvatel v roce 2020. Bílý dům rozhodnutí komory Kongresu označil za nelegální pokus diskreditovat vládu.

Rozhodnutí sněmovny pohnat ministry k odpovědnosti je ryze symbolické, protože výkonem tohoto kroku má být pověřeno ministerstvo spravedlnosti, které Barr řídí. Spíše politický krok považují americká média za další projev dlouhodobého boje opozičních demokratů s Trumpem, v němž využívají parlamentních a soudních procedur i tlaku liberálních a levicových médií.

Důvodem konfliktu je sporný dotaz na státní občanství, který chtěl Trumpův kabinet zařadit do sčítacích formulářů. Nejvyšší soud vládní záměr zablokoval a Trump se nakonec snahy zahrnout do dotazníků otázku o státním občanství vzdal. Zakázal zároveň Barrovi a Rossovi, aby o metodice sčítání obyvatel se sněmovním výborem pro dohled a reformu jednali.

Vláda má ústavní povinnost provést sčítání všech osob žijících na území Spojených států, tedy i migrantů a osob bez práva pobytu, každých deset let. Citlivou otázku o občanství, zařazenou do dotazníků naposledy v roce 1950, mnozí v USA vnímají jako zásah do osobních práv, stejně jako dotazy na rasu nebo národnost. Sněmovní výbor chtěl s Barrem a Rossem vládní záměr projednat, ale Trump svým dekretem ministrům účast na slyšení zakázal.

Mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová ve středu označila sněmovní obvinění za "další směšný a nelegální pokus diskreditovat prezidenta a jeho vládu". Ministerstvo spravedlnosti podle ní už Sněmovně reprezentantů dodalo tisíce dokumentů vztahujících se ke sčítání, dostatečná objasnění prý poskytla i řada odpovědných ministerských úředníků.

Související

Kevin McCarthy

Šéf Sněmovny reprezentantů McCarthy má slova ředitele TikToku za velmi znepokojivá

Vyjádření šéfa sociální sítě TikTok Shou Zi Chewa jsou "velmi znepokojivá", uvedl dnes předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Reagoval tak na čtvrteční "grilování" šéfa Tiktoku před členy výboru pro energetiku a obchod. McCarthy se podle agentury Reuters domnívá, že zákonodárci schválí v reakci na obavy související s aplikací zákon, který bude mít podporu republikánů i demokratů.
Ilustrační fotografie.

USA by měly odtajnit zprávu o původu covidu-19, žádá si to Sněmovna reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila zákon o odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19, píše agentura AP. Zákon nyní míří na stůl prezidenta Joea Bidena. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku tohoto měsíce potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře. 

Více souvisejících

Sněmovna reprezentantů kongresu USA Donald Trump William Barr Wilbur Ross (ministr USA) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy