Cyklistům hrozí v New Yorku smrtelné nebezpečí, starosta rázně reaguje

Pět úmrtí cyklistů během necelého měsíce přimělo newyorskou radnici k rychlé reakci. Starosta největšího amerického města Bill de Blasio přišel ve čtvrtek s plánem na rozšíření chráněných cyklistických pruhů či úprav méně přehledných křižovatek. New York hodlá do plánovaných opatření investovat 58,4 milionu dolarů (1,34 miliardy korun), informovala americká média.

Po třech smrtelných nehodách cyklistů ze začátku června zemřeli další dva lidé jedoucí městskými ulicemi na kole v úterý. Po středeční vážné nehodě je navíc v kritickém stavu další cyklista. Za prvních sedm měsíců letošního roku přišlo při nehodách o život 17 Newyorčanů na bicyklech, což je o sedm více než za celý loňský rok.

Demokratický starosta a uchazeč o prezidentskou nominaci se v době vzestupu cyklistiky ve svém městě ocitl pod tlakem organizací podporujících udržitelnou dopravu a cyklistických aktivistů. De Blasio se rozhodl uvolnit z městské kasy téměř šest desítek milionů dolarů s cílem zajistit bezpečnost lidí používajících jízdní kola k cestám do práce či škol.

"Žádné ztráty životů na našich ulicích nejsou přijatelné. Loňský rok byl nejbezpečnějším v historii a my musíme dále posouvat hranice a více se snažit," řekl de Blasio podle listu The New York Times.

New York má v současnosti téměř 2000 kilometrů cyklistických pruhů, z čehož je více než třetina oddělena bariérami od pruhů určených pro automobily. Podle starostova plánu bude každoročně přibývat téměř 50 kilometrů chráněných pruhů ročně. Zaměří se především na desítku prioritních lokalit zejména v Brooklynu a Queensu, kde je málo úseků pro cyklisty a zároveň velký počet nehod se zraněními.

Newyorská radnice rovněž upraví 50 křižovatek považovaných za rizikové. Cyklisté v nich například budou mít vyhrazená přednostní místa či barevně zvýrazněné odbočovací pruhy. Město také najme 80 pracovníků, kteří se budou věnovat výhradně zlepšování podmínek pro cyklisty.

Související

Více souvisejících

cyklisté New York Bill de Blasio Dopravní nehody

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 46 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy