Šéf tajných služeb USA odstupuje, často se dostal do křížku s Trumpem

Šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats k 15. srpnu odstoupí z funkce a jeho místo zaujme republikánský kongresman John Ratcliffe. Dnes to na twitteru oznámil prezident Spojených států Donald Trump, čímž potvrdil dnešní zprávu deníku The New York Times. List, který se ve zprávě odvolával na své zdroje označil Ratcliffa za prezidentova věrného zastánce.

Šéfa DNI navrhuje prezident, kandidáta poté musí schválit Senát USA, ve kterém mají republikáni většinu. Kandidát nemůže ze zákona být během schvalovacího procesu úřadujícím šéfem DNI, proto Trump do Ratcliffeova potvrzení jmenuje úřadujícího ředitele. "Úřadující ředitel bude jmenován brzy," uvedl prezident.

Trump měl v minulosti s Coatsem několik sporů, které se týkaly ruského vměšování do amerických voleb. Například před rokem Trump po summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách prohlásil, že Moskva k ovlivňování voleb neměla žádný důvod a že Putin veškerá obvinění popřel.

Takový komentář se americkým tajným službám nelíbil a Coats dokonce vydal prohlášení, že si stojí za závěrem, že Rusko zasahovalo do prezidentských voleb v USA v roce 2016 a že se Moskva snaží podkopat americkou demokracii. Trump následně na twitteru napsal, že americkým tajným službám velmi důvěřuje.

??Dan Coats Expected to Step Down as Director of National Intelligence. #Coats is the last adult in Trump WH. As DNI he’s been focused on #Russia’s threat to US national security. A threat Trump & GOP refuse to address, seeing it as a path to re-election https://t.co/SBLeTEMX24

— Paula Chertok? (@PaulaChertok) July 28, 2019

Rozmíšky mezi prezidentem a Coatsem se týkaly i hodnocení Severní Koreje či teroristické sítě Islámský stát (IS). Coats letos v lednu na slyšení v Kongresu prohlásil, že je nepravděpodobné, že se KLDR vzdá všech svých jaderných zbraní, a že IS má v Sýrii a Iráku stále tisíce bojovníků. Trump přitom tvrdil, že ve vztahu k Pchjongjangu bylo dosaženo velkého pokroku a že IS byl v Sýrii poražen.

Na adresu tajných služeb prezident tehdy řekl, že by se vzhledem k mylnému hodnocení zahraničních služeb měly vrátit do školy. Roztržku ale nakonec Bílý dům urovnal s tím, že chybu nesou novináři, kteří dezinterpretovali Coatsovy výroky v Kongresu.

Zmíněný ruský vliv na volby prověřoval zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil i na tehdejší Trumpův volební štáb. Mueller ale nenašel žádný důkaz, že by Trump či někdo z jeho kampaně s Moskvou spolupracovali. Ve středu Mueller vypovídal o vyšetřování v Kongresu, kde čelil Ratcliffovým ostrým otázkám.

Funkce šéfa amerických tajných služeb vznikla po teroristických útocích na USA v září 2001 a Coats ji od března 2017 zastává jako v pořadí pátý. Ředitel zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a jeho úkolem je koordinace civilního a vojenského špionážního aparátu.

Související

USA

Šéf tajných služeb USA: Rusové snažili získat informace od kandidátů či vládních činitelů

Washington - Pokračující snahy Ruska ovlivňovat americkou politiku před podzimními volbami ve Spojených státech dál znepokojují tajné služby. Washington 2. srpna (ČTK) - Americké zpravodajské služby jsou znepokojeny pokračující snahou Ruska ovlivňovat americkou politiku před podzimními volbami ve Spojených státech. Prohlásil to dnes šéf tajných služeb USA Dan Coats.

Více souvisejících

Dan Coats Donald Trump USA (Spojené státy americké) DNI (americké tajné služby) Prezident USA

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 43 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy