Masakr v El Pasu: Teroristický čin proti Mexičanům, obořil se ministr na USA

Mexický ministr zahraničí označil víkendovou střelbu v americkém El Pasu za teroristický čin proti Mexičanům ve Spojených státech. Jestliže to bude potřeba, Mexiko požádá o vydání osoby, která má střelbu na svědomí, dodal podle agentury Reuters ministr Marcelo Ebrard.

Při střelbách v El Pasu a v Daytonu dva útočníci zavraždili či zranili desítky lidí. Zatímco v Daytonu policie pachatele zabila na místě, střelec z El Pasa byl zadržen a hrozí mu trest smrti.

"Mexiko tu osobu považuje za teroristu," uvedl šéf mexické diplomacie na adresu střelce z El Pasa. Ministr v této souvislosti Spojené státy vyzval, aby vůči "zločinům z nenávisti zaujaly jasnou pozici".

Mexiko bude podle něj po USA žádat informace mimo jiné o tom, jak si střelec pořídil svou zbraň. Mexičany rovněž zajímá, zda o tom americké úřady věděly.

Střelba v nákupním centru v texaském El Pasu, při níž podle úřadů jedenadvacetiletý běloch Patrick Crusius připravil o život 20 lidí, patří k nejhorším případům podobného násilí v novodobé americké historii. Při útoku zahynulo sedm Mexičanů.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uvedl, že události v Texasu utvrdily jeho přesvědčení, že "sociálním problémům se nedá čelit použitím síly a podněcováním k nenávisti".

Střelba v El Pasu se odehrála v sobotu dopoledne místního času. V té době bylo v obchodním centru téměř 3000 lidí. Kromě mrtvých jsou hlášeny i více než dvě desítky zraněných. Policisté na místě Crusiuse zatkli. Jeho motiv není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protiimigrantský podtext.

Před střelbou v El Pasu se na sociálních sítích objevil manifest, jehož autor hovoří o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Související

Policie USA

USA se topí v krvi. Masové zabíjení dosáhlo nového maxima

Spojené státy letos zažily 41 případů "masového zabíjení", při kterých přišly o život vždy alespoň čtyři oběti. Je to nejvyšší počet minimálně od 70. let minulého století, uvádí agentura AP, která letošní násilnosti zmapovala společně s deníkem USA Today a bostonskou Northeastern University. Většinu těchto tragických události tvoří útoky střelnou zbraní.
Patrick Crusius (střelec z El Pasa)

Masakr v El Pasu: Rodiny několika obětí žalují řetězec Walmart

Rodiny několika obětí srpnového útoku v americkém městě El Paso, při němž mladý Američan zastřelil 22 lidí a další dvě desítky osob zranil, zažalovaly obchodní společnost Walmart. Právě v jejím obchodě na americko-mexické hranici se letos 3. srpna stala tato tragédie, která je jedním z nejhorších útoků střelce na veřejnosti v USA za desítky let. O žalobě informovala ve středu agentura AP.

Více souvisejících

střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) Patrick Crusius (střelec z El Pasa) Mexiko USA (Spojené státy americké) Terorismus Manuel López Obrador

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy