Masový vrah z El Pasa přiznal vinu. Prozradil, na koho střílel

Střelec z El Pasa Patrick Crusius, který v sobotu zabil 22 lidí, se k činu přiznal a řekl, že cílem jeho útoku byli Mexičané. Oznámili to dnes podle agentury AP američtí vyšetřovatelé. Masakr v El Pasu je vyšetřován jako možný zločin z nenávisti.

Podle policie byl Crusius zadržen krátce po střelbě necelý kilometr od místa činu. Se zdviženýma rukama se vzdal policistům na křižovatce, kde zastavil jeho vůz. Kam měl namířeno, není známo. "Já jsem ten střelec," prohlásil podle detektiva Adriana Garcii při zadržení. Při výslechu odpovídal na dotazy vyšetřovatelů a řekl jim, že při útoku mířil na Mexičany.

Z dvaadvaceti jeho obětí bylo osm mexických občanů a mnozí další měli hispánská jména, napsala agentura AP. Crusius střílel v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí.

Jednadvacetiletý vrah je dáván do souvislosti s anonymním manifestem, který se před střelbou objevil na internetu a v němž se hovoří o "hispánské invazi do Texasu" a o plánu rozdělit Ameriku na území podle ras. Do El Pasa, města se silnou hispánskou komunitou, cestoval deset hodin z dallaského předměstí Allen, kde bydlel. S sebou si vzal útočnou pušku AK-47 a několik zásobníků.

Podle amerických médií je Crusius nezaměstnaný a nemá žádný příjem ani majetek. Nejspíš nebyl součástí organizované skupiny plánující další útoky. Kromě útoku z nenávisti má být obžalovaný z vraždy, ve vazbě je bez práva propuštění na kauci. Hrozí mu trest smrti, který budou podle listu The Washington Post prokurátoři žádat.

Související

Policie USA

USA se topí v krvi. Masové zabíjení dosáhlo nového maxima

Spojené státy letos zažily 41 případů "masového zabíjení", při kterých přišly o život vždy alespoň čtyři oběti. Je to nejvyšší počet minimálně od 70. let minulého století, uvádí agentura AP, která letošní násilnosti zmapovala společně s deníkem USA Today a bostonskou Northeastern University. Většinu těchto tragických události tvoří útoky střelnou zbraní.
Patrick Crusius (střelec z El Pasa)

Masakr v El Pasu: Rodiny několika obětí žalují řetězec Walmart

Rodiny několika obětí srpnového útoku v americkém městě El Paso, při němž mladý Američan zastřelil 22 lidí a další dvě desítky osob zranil, zažalovaly obchodní společnost Walmart. Právě v jejím obchodě na americko-mexické hranici se letos 3. srpna stala tato tragédie, která je jedním z nejhorších útoků střelce na veřejnosti v USA za desítky let. O žalobě informovala ve středu agentura AP.

Více souvisejících

střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) Patrick Crusius (střelec z El Pasa)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy