Viceadmirál Maguire nastupuje do čela DNI. Proč si ho Trump vybral? Záhada

Dosavadní ředitel americké protiteroristické ústředny Joseph Maguire dnes nastupuje do funkce šéfa amerických tajných služeb (DNI), kterou po dvouapůlletém působení v čele amerického civilního a vojenského špionážního aparátu uvolňuje Dan Coats.

Viceadmirál Maguire si jako ředitel Národního protiteroristického střediska (NCTC) vydobyl uznání zpravodajské komunity jako zkušený stratég, který se nebude bát říkat prezidentovi pravdu, napsal server Politico.

Coats neodchází úplně v dobrém, s Trumpem měl spory kvůli rozsahu ruského vměšování do amerických voleb, hodnocení severokorejské jaderné strategie nebo působení teroristické sítě Islámský stát. Nahradit v čele DNI ho měl původně republikánský kongresman John Ratcliffe, který se ale kandidatury počátkem srpna vzdal.

Proč si Trump vybral Maguirea, není americkým komentátorům zcela jasné. Sedmašedesátiletý rodák z New Yorku, který se prý s Trumpem donedávna osobně neznal, věnoval většinu aktivní kariéry armádě, do čela protiteroristické ústředny NCTC ho prezident jmenoval teprve loni v prosinci.

Špionážní experti ale jeho jmenování podle listu The Washington Post přijali s úlevou, protože Maguire má zkušenosti s řízením armádních speciálních operací a osvědčil se údajně jako odpovědný velitel. Má prý také podporu Senátu dostatečnou pro definitivní potvrzení ve funkci.

Americká média upozorňují, že nejbližším Maguireovým přítelem je admirál William McRaven, který v roce 2011 řídil smrtící misi proti vůdci Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi. Za pozoruhodnější označují skutečnost, že McRaven patří ke kritikům prezidenta Trumpa, kterého označuje za "největší ohrožení demokracie" v USA.

DNI zastřešuje šestnáct amerických civilních a vojenských rozvědek a koordinuje jejich činnost. Šéf DNI má status člena vlády, je podřízen přímo prezidentovi a působí rovněž jako jeho hlavní poradce v otázkách národní bezpečnosti zasahujících do sféry tajných služeb.

Související

Donald Trump

Tajné služby pochválily člověka, který si stěžoval na Trumpa

Stěžovatel z prostředí amerických tajných služeb, který sepsal a odeslal kritickou zprávu týkající se telefonického rozhovoru prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem, "udělal správnou věc", řekl dnes v Kongresu úřadující šéf amerických zpravodajských služeb Joseph Maguire.

Více souvisejících

Joseph Magurie (DNI) DNI (americké tajné služby) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy