Generál Cartwright: Radar je potřeba i bez protiraket v Polsku

Praha - USA údajně chtějí do Evropy umístit rakety s kratším doletem typu SM-3 od firmy Raytheon, americký generál James Cartwright to komentoval s tím, že radar v České republice pak bude potřeba i v případě, kdyby se v Polsku žádná protiraketová základna nepostavila.

Raytheon uvedl, že pro pokrytí celé Evropy raketami SM-3 před regionální hrozbou bude potřeba až sedm základen, v případě vylepšení raket by stačily základny dvě. Zatím podle eura.cz nikdo blíže nespecifikoval, kde by se měly nalézat.

Rakety k ochraně Evropy před hrozbou z Íránu by mohly být připraveny už v roce 2013, mnohem dřív, než by mohla vzniknout stálá základna v Polsku. Americká protiraketová obranná agentura už požádala o 50 miliard dolarů na fiskální rok 2010 na práce na projektu.

Spojené státy mají na Aljašce 26 protiraket a další čtyři v Kalifornii. "To je o dost víc, než na ty ničemy potřebujeme," řekl Cartwright o počtu protiraket ve Spojených státech. Radar podle něj bude ve střední Evropě potřeba i nadále pro navádění protiraket. Bez protiraketové základny v Polsku by však radar před mezikontinentálními raketami dokázal ochránit jenom americký kontinent.

Rakety SM-3 používá americké a japonské námořnictvo, jejich pozemní verze je schopná ochránit jen před raketami s kratším doletem, protože nedokážou vystoupat dostatečně vysoko, aby zasáhla střední dráhu letu mezikontinentální balistické rakety.

Boeing se snaží americké vládě prodat svůj protiraketový systém a mobilní základny, vojenským expertům se však zamlouvá víc menší protirakety od Raytheonu s doletem 500 kilometrů. Jsou mnohem spolehlivější s vyšší pravděpodobností zásahu rakety. Minulý rok při testování úspěšně sestřelily vysloužilý špionážní satelit. Proti umístění těchto raket ve střední Evropě by podle eura.cz pravděpodobně neprotestovala ani Moskva.

Související

Ilustrační foto

Jak mohl Írán sestřelit dopravní letadlo omylem? 176 lidí popravil za 10 sekund

Sestřelení dopravního letadla společnosti Ukraine International Airlines třídy Boeing 737-800 i po necelém týdnu šokuje celý svět. Dodnes se řada lidí ptá, jak je možné, že se íránské protivzdušné síly spletly a omylem sestřelili let se 176 nevinnými civilisty na palubě. Odpověď přináší rekonstrukce, která minutu po minutě mapuje celý incident.
Policie ČR, ilustrační fotografie

Razie ve Varnsdorfu: Policie obvinila pět lidí, mezi zadrženými je i starosta

Policie dnes obvinila pět lidí v souvislosti s pronájmem radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu, jež pro město provozuje soukromá společnost Water Solar technology (WST). ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ráno policie tři lidi zadržela, podle ČT je mezi zadrženými starosta města Stanislav Horáček. Policie ČTK zadržení tří lidí potvrdila. Kvůli zakázce policisté už začátkem října zasahovali v městském úřadu, v domě starosty a u majitele WST.

Více souvisejících

Radar

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy