Česko jelo v tajném programu CIA! Byli u nás vězni mučeni?

New York - Na tajném programu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) týkajícím se únosů a ilegálních letů s podezřelými teroristy a jejich zadržování v tajných věznicích v zahraničí se podílelo 54 zemí, včetně České republiky.

Celý program CIA zahájila za administrativy bývalého prezidenta George Bushe po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. CIA dopravovala podezřelé bez povolení soudu do zemí, kde je mučení běžnou praxí.

Podle zprávy nazvané Globalizace mučení Česká republika prý umožnila použití svých letišť a svého vzdušného prostoru pro lety spojované s mimořádnými transfery CIA. Podle zprávy již "výbor pro lidská práva OSN a další organizace uvedly, že tyto lety zahrnovaly mezipřistání na českých letištích cestou do zemí, kde zadržovaní byli ohroženi mučením či špatným zacházením".

Podle zprávy byly tajné věznice například v Polsku, Litvě, Rumunsku, Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě a Jordánsku.

Polský právník Mikolaj Pietrzak, který zastupuje Saudského Araba Abd al-Rahimího al-Naširího, tvrdí, že vyšetřování, které probíhá od roku 2008 je záměrně brzděno a podléhá politickým tlakům. Potvrdilo nicméně existenci tajné věznice ve vesnici Stare Kiejkuty, kde v letech 2002-2003 CIA za použití mučení tvrdě vyšetřovala domnělé teroristy, mimo rámec amerických zákonů.

Polské orgány teze o ovlivňování případu odmítají. Podle jejich vysvětlení se kauza táhne dlouho z důvodu, že jde o mimořádně komplikovanou a citlivou záležitost.

Na seznamu zemí, které CIA při tomto programu tak či onak pomáhaly, jsou mezi jinými Německo, Španělsko, Portugalsko, Rakousko, Švédsko a Finsko, ale ne Francie, Nizozemsko a Maďarsko. Zpráva jmenuje Gruzii, ale ne Rusko.

Není pochyb o tom, že vysoce postavení představitelé administrativy George Bushe nesou odpovědnost za porušování lidských práv spojených s tajným vězněním a ilegálními transfery, zdůrazňuje organizace Open Society Justice Initiative. Podle ní ale "odpovědnost za tato porušování lidských práv nenesou jen USA".

Rada Evropy v roce 2007 odhadla při vyšetřování tajných letů, že bylo provedeno přes 1000 takovýchto letů nad Evropou.

V roce 2008 Británie přiznala, že "tajná" letadla tankovala na základně Diego Garcia v Indickém oceánu. O dva roky později premiér David Cameron sestavil komisi, která měla vyšetřit, zda se britské tajné služby nepodílely na mučení zadržených podezřelých.

O možnosti, že CIA využila i česká letiště, se začalo hovořit na jaře 2005. List The New York Times tehdy napsal, že v létě 2003 odletělo z Prahy do Uzbekistánu nejméně jedno letadlo s lidmi zadržovanými CIA. Tehdejší ministr vnitra František Bublan v reakci na to prohlásil, že ČR není do převozu vězňů zapojena.

Ředitel americké tajné služby CIA David Petraeus přijel loni v červnu na utajenou návštěvu v Praze, jak tehdy informoval deník Právo. Nejpravděpodobnější je, že Petraeus byl u nás kvůli neohlášeným pracovním schůzkám, podobnou návštěvu totiž krátce předtím ukončil v Bulharsku. Ta však byla oficiální.

"Omlouvám se, ale nemohu se vyjadřovat k ničemu, co se týká CIA nebo jiných záležitostí vztahujících se k výzvědné činnosti," zaznělo tehdy z americké ambasády v Praze na dotaz novinářů.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

CIA mučení vězňů Česká republika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

včera

včera

Na Ukrajině zřejmě bojují a umírají i severokorejští vojáci

Severokorejští vojáci pravděpodobně bojují a umírají na Ukrajině po boku ruských vojáků a očekává se, že by KLDR v budoucnu mohla vyslat další jednotky, aby podpořili Rusko v probíhajících bojích. Dnes to uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prohlubují vojenskou spolupráci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy