Obama pláče, my se radujeme, říkají zastánci zbraní v USA

Houston - Americká Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) na svém 142. výročním setkání otevřeně oslavila neúspěch snahy prezidenta Baracka Obamy o zpřísnění zákonů týkajících se zbraní. Informovala o tom agentura DPA. Třídenní setkání začalo v pátek a celkem by se jej mělo zúčastnit zhruba 70.000 lidí.

Podle představitelů NRA je na čase zastavit démonizování majitelů střelných zbraní dodržujících zákony kvůli násilným činům několika kriminálníků. "Naše svoboda je napadána jako nikdy dříve. Když vyšinutý kriminálník zabije nevinné děti, obviňují nás," řekl šéf legislativního institutu NRA Chris Cox.

NRA je předním zastáncem vlastnictví zbraní v USA. Asociace vehementně hájí druhý dodatek ústavy z roku 1791, který Američanům právo držet zbraň zaručuje.

Republikánský senátor Ted Cruz z Texasu na setkání NRA poděkoval všem, kteří proti těmto pravidlům a dalším snahám o přísnější kontrolu střelných zbraní bojovali. "Je to vaše vítězství. Je to vítězství amerického lidu," prohlásil Cruz. Upozornil však, že boj ještě neskončil.

"Média a politické elity o nás mohou lhát a démonizovat nás, jak chtějí. To nás ale nezastaví," uvedl viceprezident NRA Wayne LaPierre. "Jsme Američané, jsme na to hrdí a budeme bránit svou svobodu," dodal.

Masové vraždy střelnou zbraní si od roku 1983 ve Spojených státech vyžádaly 547 obětí. Podle serveru The Ticket to zjistilo Výzkumné středisko amerického Kongresu (CRS). Zpráva má sloužit zákonodárcům při jejich rozhodování o návrhu na omezení útočných zbraní Američany, píší Novinky.cz.

Výzkumníci spočítali, že kromě mrtvých, mezi které nezařazují střelce, kteří často přišli na místě také o život, si masakry vyžádaly více než 476 zraněných.

Ačkoliv to nejsou malá čísla, v poměru k úmrtím způsobenými každoročně střelnými zbraněmi při menších incidentech představují jen malý zlomek. Jen předloni totiž bylo podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve Spojených státech zastřeleno 8 583 lidí.

USA sice patří bezkonkurenčně první místo v počtu střelných zbraní – absolutně i v přepočtu na obyvatele – v relativním počtu zabití jimi způsobených jsou až na 29. místě; na prvním je Honduras (68 zabití na tisíc obyvatel), na druhém El Salvador (39,9) a na třetím Jamajka (39,4). Z lidnatějších států se střelnými zbraněmi častěji než v USA zabíjí například ve Venezuele, Kolumbii, Brazílii, Kolumbii či Mexiku.

Česká republika je se 16,3 legálně drženými střelnými zbraněmi na 39. místě a s 0,19 zastřeleními na sto tisíc obyvatel na 86. místě ze 186 sledovaných zemí, informuje ihned.cz.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) zbraně

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 43 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

Orbán už má připravené šampaňské pro případ Trumpova vítězství

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že pokud bude republikánský kandidát Donald Trump znovu zvolen za prezidenta USA, může učinit kroky k míru na Ukrajině ještě před inaugurací.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy