Jsem unesená 10 let, pomozte! Pohřešovaná žena přivolala policii telefonem

Cleveland - Země se po nich slehla a intenzivní pátrání policie bylo marné. Tři dívky, které se ztratily před deseti lety, jsou volné. Policie v americkém Ohiu je osvobodila, a přitom zatkla tři muže. K jejich nalezení pomohla náhoda a odvaha jedné z nich, když únosce odešel a jí se podařilo přivolat pomoc. V tu chvíli odstartoval příběh podobný před lety zmizelé Rakušanky Nataschi Kapmusch nebo obětem Josepha Fritzla.

S osudem unesené a vězněné se nemínila smířit Amanda Berryová. Ta zmizela v dubnu 2003, když se vracela z práce v restauraci rychlého občerstvení. Dívce tehdy bylo 16 let. Právě Amanda přivolala pomoc, když únosce z domu odešel. Uslyšel ji soused Charles Ramsey, který jí šel na pomoc.

"Uslyšel jsem ječení... Pak jsem vidět tu ženu, jak šílí a snaží se dostat z domu," vylíčil. "Šel jsem ke vchodu (sousedního domu). Prosila mě: 'Pomozte mi dostat se odtud, už jsem tu dlouho'," dodal.

Muž se snažil otevřít dveře, to se mu nedařilo, tak alespoň vykopnul spodní část a mladá žena dírou vylezla s malou holčičkou v náručí.

Z jeho telefonu potom Amanda zavolala na tísňovou linku. "Jsem Amanda Berryová. Byla jsem ve zprávách posledních deset let," řekla operátorovi tísňové linky a pokračovala: "Byla jsem unesena a pohřešují mě deset let."

Když policisté na místo dorazili, našli v domě další dvě ženy. Jedna z nich byla Gina DeJesusová, která se nevrátila ze školy v roce 2004. Dívce tehdy bylo 14 let. Třetí unesenou je Michele Knightová, ta byla pohřešována od roku 2000, kdy jí bylo 20 let.

Ženy byly v jednom z domů v rezidenční čtvrti poblíž centra Clevelandu ve státě Ohio. Dům se nachází jen pár kilometrů od místa, kde byly před deseti lety naposledy viděny.

Policisté vzápětí zatkli tři podezřelé muže, údajně jsou to bratři. "Clevelandská policie potvrzuje, že zatkla tři podezřelé. Všichni jsou muži, hispánci, ve věku 50, 52 a 54 let," uvádí policejní zpráva. Mezi zatčenými je údajně Ariel Castro (52), bývalý řidič školního autobusu, a jeho dva bratři.

Ženy jsou v dobrém zdravotním stavu a byly převezeny do nemocnice. Mají být v dobrém zdravotním stavu a Amanda má mít se svým únoscem dokonce dítě.

Jeden ze sousedů Israel Lugo prohlásil, že jeho sestra měla z domu špatný pocit a že nechtěla, aby si děti bez dozoru poblíž hrály. Řekl také, že v prosinci 2011 z domu slyšela křik, proto zavolala policie. Hlídce na zvonění ale nikdo neotevřel. Lugo prý také viděl Ariela v neděli v parku s dívkou, o které tvrdil, že je to dcera jeho přítelkyně.

Zaskočení sousedé považovali Ariela Castra za milého a sympatického hudebníka, jehož dcera se čas od času stýkala s ostatními dětmi a společně se scházeli při grilování či u poslechu hudby. Rozum jim prý zůstává stát nad skutečností, že "ty dívky byly vězněny na našem zadním dvorku", jak se vyjádřil Charlie Czorb, a nikdo si ničeho nevšiml. "Nebylo na něm (únosci) nic vzrušujícího - tedy až doteď," poznamenal Ramsey.

U domu, v němž byly unesené ženy zadržovány, se v pondělí večer místního času shromáždily davy lidí a nadšeně oslavovaly jejich objevení. Sestřenice Berryové Tasheena Mitchellová se svěřila, že se nemůže dočkat, až ji po letech obejme: "Asi ji nenechám nikam odejít."

Související

Policie USA

Našel se chlapec, kterého pohřešovali osm let? Rozhodnou testy DNA

Americká policie ověřuje totožnost čtrnáctiletého chlapce, který tvrdí, že je Timmothy Pitzen, pohřešovaný od roku 2011, kdy jeho matka spáchala sebevraždu. Hoch tvrdí, že dokázal utéci dvěma mužům, kteří jej drželi v zajetí. Jasno do případu mají podle médií vnést testy DNA.

Více souvisejících

Únos 3 žen v Clevelandu Ariel Castro

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy