Tvůrce seriálu Simpsonovi umírá na rakovinu. Své peníze věnuje charitě

Los Angeles - Sam Simon, jeden z tvůrců legendárního amerického seriálu Simpsonovi, se pomalu zbavuje svého obrovského majetku. Ve svých 58 letech umírá na rakovinu tlustého střeva, a jak informuje server Daily Mail, rozhodl se podpořit projekty, které pomáhají nakrmit bezdomovce a chránit zvířata před smrtí v útulcích.

"Pravdou je, že mám víc peněz, než bych zvládl sám utratit. O všechny členy rodiny je postaráno a pomoc ostatním si užívám," vysvětlil Simon.

Producent a scénárista vytvořil seriál společně s Mattem Groeningem a Jamesem L. Brooksem na přelomu 80. a 90. let minulého století. Již v roce 1993 se přestal na jeho dalších částech podílet, ale stále každoročně dostává desítky milionů za autorské poplatky.Poté, co mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva, která se rozšířila do jater a ledvin, se Simon setkal s finančními poradci, kteří by se měli postarat o finanční pozůstalost po jeho smrti.

Nyní už Simon nemá příliš „dobrých" dnů, dříve se mu alespoň občas po chemoterapiích ulevilo. Jak ho bolest stravuje, snaží se čím dál víc, aby jeho peníze pracovaly, píše Hollywood Reporter. „Užívám si to, miluju to. Necítím pomoc lidem jako závazek," řekl časopisu, který ho zařadil mezi 17 největších filantropů Hollywoodu.

Simon založil potravinovou banku v Los Angeles, která nabízí pouze veganská jídla, a přeměnil své sídlo v Malibu na útulek pro psy, kde se o zvířata, která měla být v místních útulcích utracená, lidé starají a snaží se z nich vycvičit asistenční psy pro nevidomé.

Simon je rozvedený a nemá žádné děti. Stále si je ale blízký s bývalou manželkou - herečkou Jennifer Tillyovou (čeští diváci ji mohou znát například z filmu Krajina přílivu od režiséra Terryho Gilliama), se kterou byl ženatý v 80. letech minulého století.

A proč se rozhodl pomáhat zrovna zvířatům? Sám říká, že u nich alespoň vidí rychle výsledky svého snažení. Kdyby se věnoval například ekologickým problémům, neviděl by pokrok nejspíš ani po 20 letech, tvrdí umělec.

V posledních měsících Simon začal osvobozovat zvířata, která byla v cirkusech. "Začal jsem kupovat zvířata z kočovných zoo a z cirkusů během loňského prosince. Jenom jsem chtěl, aby zažila poprvé v životě pár dnů, během kterých by se mohla projít po trávě. Skrze PETA (ochranářská organizace) jsme jich několik zachránili, šlo o nejvíce týraná zvířata v zemi," vysvětlil s tím, že si není jistý, zda by zvířata osvobodil i bez vědomí, že má rakovinu.Na jaře letošního roku zemřel na rakovinu další z tvůrců, scénárista Don Payne. Nemoc autora dohnala v poměrně brzkém věku, zesnul v 48 letech.

Související

Sam Simon, americký televizní producent a scenárista, společně s Mattem Groeningem a James L. Brooksem tvůrce animovaného seriálu Simpsonovi. Asi nejvíce je znám díky vytvoření řady postav tohoto seriálu, včetně Jacqueline Bouvierové.

Simpsonovi pláčou: Zemřel spolutvůrce seriálu Sam Simon

New York - Americký televizní producent a scénárista Sam Simon, spolutvůrce animovaného seriálu Simpsonovi, zemřel v neděli ve věku 59 let. V Los Angeles to dnes oznámil jeho agent. Simon, který pět let bojoval s rakovinou, se kromě filmu intenzivně věnoval charitě a sociální práci.

Více souvisejících

Sam Simon (scénárista) Simpsonovi

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy